1+1 готує документальний фільм до 200-річчя з дня народження Тараса Шевченка

1+1 готує документальний фільм до 200-річчя з дня народження Тараса Шевченка

У Шевченківські дні відбудеться прем'єра авторської документальної стрічки, над якою вже протягом півроку працює команда Департаменту журналістських розслідувань 1+1

Поділитися:

У Шевченківські дні відбудеться прем'єра авторської документальної стрічки, над якою вже протягом півроку працює команда Департаменту журналістських розслідувань 1+1 під керівництвом Максима Шиленка. Автором ідеї та сценарію стала журналістка та ведуча Світлана Усенко. Саме вона за кадром і в кадрі буде вести розповідь про Тараса Шевченка. Режисером-постановником фільму виступила Олена Єлісєєва. Раніше вони вже працювали разом над програмами "Секс-місія" та "Моя хата скраю". Оператор-постановник стрічки – Віталій Панасюк.

"Ідея зняти документальний фільм про Шевченка прийшла мені ще навесні минулого року. Для мене – це надзвичайно важливо робота. По-перше, саме ім'я Шевченка та дата зобов'язують; а, по-друге, я вже скучила за серйозною журналістикою. Відтоді я перечитала біографії Шевченка, написані різними біографами, в різні часи – від дореволюційного до радянського, вкотре перечитала та проаналізувала творчість самого Шевченка. І мушу сказати, що попри нашу загальну вседоступність до Шевченка сьогодні, ми його зовсім не знаємо... Ми й досі живемо в полоні ще радянських ілюзій про життя цієї людини", - розповідає автор фільму Світлана Усенко.

Географія зйомок фільму вийшла далеко за межі України. Зйомки тривали у Санкт-Петербурзі, Москві, Оренбурзі, Ізраїлі, Люксембурзі та Казахстані. Знімальна група проїхала місцями заслання Шевченка - узбережжям Аральського моря та місцями, де колись розташовувалось Новопетрівське укріплення. Сьогодні це місто назване казахами на честь поета - Фортом-Шевченка. До фільму також були залучені експерти-шевченкознавці та невідомі широкому загалу дослідники біографії поета. Білі плями в житті Шевченка досліджували й нестандартними методами: через графологічні експертизи, астрологічні прогнози та ідентифікацію осіб за фізіогномічними ознаками.

"Ми не ставили собі за мету розвінчати або загострити міф про Шевченко. І першого, і другого у нас – аж за край. Сьогодні суспільство можна поділити на тих, хто майже канонізував Шевченка у своїй свідомості. І тих, хто заперечує його винятковість й значення в українській культурі. Ми ж хочемо розказати нашому глядачеві про іншого Шевченка – живого. Зі своїми сильними і слабкими рисами характеру. А також пролити світло на утаємничені моменти з його життя. А таких, повірте, чимало", - розповідає Світлана Усенко.

Творча команда обіцяє здивувати глядачів, й розповісти про невідомі до сьогодні факти з життя Тараса Шевченка та з'ясувати в чому криється таємниця феномену і стрімкий злет звичайного кріпака з України?

В ефірі 1+1 фільм планують показати в Шевченківські дні, а прем'єрний показ відбудеться в рамках мистецького проекту "ШЕВЧЕНКО/MANIA/" в Мистецькому Арсеналі.