Анатолій Анатоліч підтримав проект ООН "Щастя у чотири руки"

Анатолій Анатоліч підтримав проект ООН "Щастя у чотири руки"

Ведучий поділився своїм досвідом того, на що варто звертати увагу при розподілі обов'язків у сім'ї.

Поділитися:

Ведучий "Сніданку з 1+1" Анатолій Анатоліч днями в Києві відвідав прес-конференцію, ініційовану Фондом народонаселення ООН в Україні з нагоди оголошення результатів соціологічного дослідження щодо нерівномірного розподілу обов'язків у сім'ї. Метою події була також презентація соціального проекту "Щастя у чотири руки".

Під час події ведучий поділився своїм досвідом того, на що варто звертати увагу при розподілі обов'язків у сім'ї, та розповів, як йому вдається домовлятися з дружиною за різних обставин. У рамках спільного проекту Фонду народонаселення ООН в Україні, Міністерства соціальної політики України та Київського міжнародного інституту соціології було представлено показове дослідження*, яке виявило диспропорцію у поглядах жінок та чоловіків на розподіл домашньої роботи та догляду за дітьми.

 "Головний меседж для нас - це те, що разом набагато легше. Він покладений в основу всіх наших інструментів, за допомогою яких ми досягаємо цільової аудиторії. "Щастя у чотири руки" – це про те, що використовуючи чотири руки замість двох, ви зможете досягти більшої гармонії як удома, так і взагалі в житті. Ідея – звернутися до чоловіків і жінок, привернути їхню увагу до проблеми і змінити їхню стереотипну поведінку, щоб досягти щастя і успіху", - підсумував в.о. представника Фонду народонаселення ООН в Україні Павло Замостян.

Проблема залишається серйозною, адже, за даними Державної служби статистики, майже кожне друге українське подружжя розлучається: до цього призводить цілий комплекс причин, а головною причиною є нерівномірний розподіл домашніх обов'язків. Переважна більшість українських жінок працює нарівні з чоловіками. На прикладі власної сім'ї ведучий програми "Сніданок з 1+1" Анатолій Анатоліч розказав, як вдається поєднувати складні графіки роботи та розподіляти обов'язки при вихованні двох доньок.

"У мене складний графік, а в моєї дружини Юлії – такий, що інколи доводиться працювати навіть удома. Але ми вміємо домовлятись. Вважаю, що головне – це поважати одне одного. Бути хорошим батьком для доньок та чоловіком для дружини – велика праця. Бо гарна сім'я не складається сама собою, для цього потрібно докласти максимум зусиль. Вважаю чудовою ініціативою інформаційну соціальну кампанію "Щастя у чотири руки", щоб допомогти чоловікам і дружинам справедливо ставитись одне до одного, ділити побутові обов'язки порівну та бути щасливішими разом. І це гарний урок на майбутнє для дітей – ми маємо бути їм за приклад", - підкреслив Анатоліч.

Кампанія покликана привернути увагу до проблеми нерівномірного розподілу обов'язків у сім'ї, зробити акцент на виконанні жінкою чималого обсягу неоплачуваної роботи, запропонувати жінкам і чоловікам нові моделі поведінки у родині, зокрема, розділення домашніх обов'язків порівну, та закликати чоловіків використовувати свою відпустку для догляду за дитиною. В рамках кампанії працює веб-сайт zags.org.ua та Фейсбук-сторінка www.facebook.com/zags.org.ua. Заплановано низку подій та цікавих акцій.

* Соціологічне дослідження виявило регіональні особливості проблеми. Чоловіків, що готові змінити усталений порядок та "розділити порівну домашні обов'язки та догляд за дітьми" із дружинами, на сході України більше (33 %), ніж на заході (23,9 %), півдні (22,7 %) та в центральних регіонах (12 %). А тих чоловіків, які взагалі не хочуть брати на себе домашні обов'язки, у західному регіоні більше (8,3 %), ніж на півдні (7,9 %) та в центральних областях (2,5 %), а от на сході таких представників сильної статі не виявилось жодного. Що стосується жінок, які готові розділити домашні обов'язки та виховання дітей порівну, то на заході таких більше (53,6 %), ніж на півдні (40,7 %), у центрі (49,8 %) та у східному регіоні (51,4 %).