Вражаючий проєкт до Дня незалежності: «Ковчег «Україна» об’єднав на одній сцені десять століть української музики

Ковчег Україна – грандіозний концерт до Дня незалежності України
пресслужба 1+1, Вікторія Квітка

Напередодні Дня незалежності на Михайлівській площі в Києві відбулося грандіозне дійство – «Ковчег «Україна»: десять століть української музики в одному концерті», телеверсією якого глядачі 1+1 зможуть насолодитися вже 28 серпня.

Поділитися:

До 30-ї річниці Незалежності України був реалізований унікальний проєкт, який вражає своєю автентичністю, з одного боку, та неперевершеним сучасним виконання, з іншого боку – концерт «Ковчег «Україна»: десять століть української музики в одному концерті». Ця мистецька подія об’єднала на одній сцені минуле і сучасність, класичну та народну музику, традиції і новаторство. Телеверсію концерту можна подивитися 28 серпня о 23:30 на телеканалі 1+1.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ТОП-10 фактів про головну музичну подію до Дня Незалежності: чому всім варто подивитися «Ковчег «Україна» на телеканалі 1+1

Глядачів вітала яскрава четвірка ведучих: почесний посол ООН в області народонаселення України, телеведуча Маша Єфросиніна, народна артистка України, душа української пісні Ніна Матвієнко, плавець, олімпійський призер Михайло Романчук та актор Тарас Цимбалюк.

Ковчег українаФОТО: пресслужба 1+1, Вікторія Квітка

«Ковчег «Україна» об’єднав в одному яскравому шоу понад 20 шедеврів української музичної спадщини. І все це – у супроводі симфонічного оркестру під керівництвом неперевершеної диригентки Оксани Линів, яка входить до трійки кращих диригентів світу, чоловічого та жіночого хорів, оперних солістів. 

Глядачі могли насолодитися різними номерами артистів та колективів. Своїм чуттєвим танцем глядачів вразили прима-балерина, член журі легендарного шоу «Танці з зірками» Катерина Кухар та прем’єр Олександр Стоянов.

Ковчег УкраїнаФОТО: пресслужба 1+1, Вікторія Квітка

Неможливо не згадати про виступ особливої гості «Ковчегу» – 85-річної співачки з Полісся Домініки Чекун, яка є хранителькою традиції ритуального співу Полісся. Вона також заспівала разом з українською співачкою Alina Pash, і в одному творі зустрілися традиції і голос сучасності.

Ковчег УкраїнаФОТО: пресслужба 1+1, Вікторія Квітка

Після свого виступу Alina Pash привітала Україну з Незалежністю та сказала:

Пам’ятайте предків, але творіть свою історію майбутнього.

Чуттєву народну лемківську пісню, а після неї – кримсько-татарську народну пісню виконала співачка Джамала. У супроводі оркестру під керівництвом Оксани Линів виступ звучав абсолютно фантастично.

ДжамалаФОТО: пресслужба 1+1, Вікторія Квітка

Під час концерту ведучі неодноразово згадували про видатні досягнення українських митців на світовому рівні. Наприклад, про хор Кошиця, який надихав своїми виступами діячів культури з різних країн на створення легендарних творів. Фронтвумен гурту The Hardkiss Юлія Саніна виконала пісню «Ой, ходить сон», виконанням якої хор Кошиця у 1921 році вразив глядачів у багатьох країнах світу. 

Ковчег УкраїнаФОТО: пресслужба 1+1, Вікторія Квітка

Після фантастично яскравого і глибокого виступу Юлія Саніна сказала:

Україно, будь нам вічністю, домом, прихистком, місцем, де ми завжди будемо щасливі.

Глядачі почули виконання легендарного «Щедрика», який створив український композитор Микола Леонтович. Саме наш «Щедрик» визнано піснею ХХ століття, його текст перекладено на безліч мов світу. І у багатьох країнах він вважається головною новорічною та різдвяною піснею.

Варто пам’ятати не лише про наші перемоги, але і про важкі втрати. Святослав Вакарчук тужливою піснею «Пливе кача по Тисині» нагадав про те, якою ціною нам вдається утримувати омріяну незалежність.

Ковчег УкраїнаФОТО: пресслужба 1+1, Вікторія Квітка

Співак звернувся до глядачів:

Душа нації звучить тут, це присвята героям. Хочеться, щоб свята незалежності були про хороше і про перемоги, але той сум в серці ми маємо пронести, щоб більше не відчути його наяву.

Співак, поет та письменник Сергій Жадан спільно з легендарним етно-гуртом «ДахаБраха» спеціально для «Ковчег «Україна» створили пісню «Птах» – легенду про Ноя на український лад.

Ковчег УкраїнаФОТО: пресслужба 1+1, Вікторія Квітка

Цей унікальний, автентичний і так само сучасний твір вони і виконали на концерті.

Ковчег українаФОТО: пресслужба 1+1, Вікторія Квітка

У фіналі концерту «Ковчег «Україна» прозвучав старовинний бароковий кант ХVІІ ст. «Потоп» («Строй ковчег, Ною») в епічній обробці сучасного українського композитора Івана Небесного і виконанні усіх учасників концерту.

Ковчег УкраїнаФОТО: пресслужба 1+1, Вікторія Квітка

Ініціаторка та креативна продюсерка проєкту, культурна менеджерка, письменниця Ярина Винницька наприкінці цього грандіозного дійства звернулася до глядачів:

Ми на «Ковчезі» хочемо зберегти суть, яка робить нас нами. Для нас з тобою, Україно, все лише починається.

Глядачів цього надзвичайного шоу вразили не лише виконавці, а й суперсучасна сцена, яка нагадувала собою обриси корабля-ковчега, екран у формі кола, мультимедійні інсталяції з використанням новітніх технологій – голографічні проекціії, AR-ефекти доповненої реальності. Відеоряд до концерту складався з шедеврів традиційного мистецтва України: зображень гуцульських ікон на склі, полтавських рушників, плахт, килимів, вишитих сорочок ХІХ ст., кераміки Поділля і  Гуцульщини, барокових різьблених іконостасів, скульптур Пінзеля, фресок Софії Київської, графіки Олени Кульчицької і Богдана Сороки тощо.

«Ковчег «Україна»: десять століть української музики в одному концерті» відвідали відомі діячі культури та політики. Серед них міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко, третій Президент України Віктор Ющенко, телеведучий, мандрівник Дмитро Комаров, олімпійська призерка, гімнастка Ганна Різатдінова, хореограф Олена Шоптенко, співак, лідер гурту «Антитіла» Тарас Тополя, телеведучі Володимир Рабчун, Неля Шовкопляс, Валентина Хамайко, Валерія Ковалінська та багато інших відомих українців.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Грандіозний спецвипуск ТСН до Дня Незалежності та масштабний тур країною: режисерка Олеся Коваленко розказала про те, як створювали унікальний для України мультимедійний формат

Концерт «Ковчег «Україна»: десять століть української музики в одному концерті» було організовано Міністерством культури та інформаційної політики і Державним агентством України з питань мистецтв та мистецької освіти, спільно з культурною платформою Ковчег «Україна», а безпосереднім виробництвом проєкту займалася компанія Big Entertainment Shows телеканалу 1+1.

Проєкт «Ковчег «Україна» створювався задля величезної просвітницької мети: познайомити широке коло слухачів з шедеврами музичної та візуальної спадщини України. Це справжній мистецький Ковчег, куди автори проєкту завантажили увесь культурний капітал нашої країни.  

Концерт-подорож «Ковчег «Україна» – це один з найбільш знакових проєктів для культури самобутньої України, не випадково його створили спеціально до 30-ї річниці Незалежності нашої держави. Свобода в нашому ДНК прописана найбільшими літерами – на цьому наголошували учасники концерту. Тож треба її оберігати та підживлювати гордість за власну країну, показуючи широкому загалу неймовірне культурне надбання та видатні твори сучасності.

Телеверсію концерту «Ковчег «Україна» глядачі зможуть побачити 28 серпня о 23:30 на телеканалі 1+1.

Новини по темі