Поради лікаря: Як уберегти себе та дитину від хвороби правця

Сніданок з 1+1
06:30
Будні

У програмі Сніданок з 1+1 педіатр-інфекціоніст дала поради, як уберегтися від виникнення небезпечної хвороби.

Поділитися:

За останній місяць зі страшним діагнозом в лікарні потрапили вже три пацієнти. У студію програми Сніданок з 1+1 завітала педіатр-інфекціоніст Катерина Булавінова, щоб розповісти, як убезпечити себе та своїх дітей від хвороби правця.

Правець – це інфекційне захворювання, яке вражає нервову систему та викликає спазми дихальних нервів. Смертельно небезпечну хворобу може спричинити звичайна подряпина. Якщо людина отримала пошкодження, варто провести екстренну профілактику правця у вигляді щеплення.

Час, коли проявляються симптоми правця, у кожного різні. В першу чергу проявляються судоми на обличчі, здається, ніби людина посміхається. Можуть бути судоми, коли тіло вигинається дугою.

За даними МОЗ лише 2% дітей в Україні отримали щеплення. Багато батьків свідомо відмовляються від щеплення, адже бояться побічних ефектів вакцини проти правця. Лікар запевнила, що за останні десятиріччя не було випадків, коли щеплення призводило до негативних наслідків.

У випадку, якщо людина таки захворіла, існує сироватка від правця. Однак ситуація з нею катастрофічна: медики та рідні пацієнтів змушені своїми силами шукати ліки, щоб врятувати життя.

Щоб не допустити виникнення хвороби, необхідно зробити щеплення. Дітям його роблять у перший рік життя, дорослі ж повинні кожні 10 років отримувати ін’єкцію.

Лікар зазначила, що до хвороби правця існує лише індивідуальний імунітет. Це означає, що захистити себе від інфекції чи ні є вибором кожної людини. Єдиний відомий спосіб уберегтися від інфекції – це зробити щеплення від правця.

Новини по темі