Як українські школярі зреагують на заняття з сексуальної освіти

«Громада на мільйон. Спеціалісти»: Як українські школярі зреагують на заняття з сексуальної освіти

Дивіться у новому випуску «Громади на мільйон. Спеціалісти».

Поділитися:

Соціальне реаліті «Громада на мільйон. Спеціалісти» на 1+1 змінює день виходу. Відтепер проект буде в ефірі щонеділі о 9:45. Вже цієї неділі, 20 жовтня, канал покаже обмін сімейних лікарів. Фахівець із Вознесенської громади на Миколаївщині Павло їде в «силіконову долину» Європи ‒ Естонію, а лікарка Ель-Молл із холодного Балтійського краю опиняється в сонячній Україні.

Павло Шидлівський ще з дитинства знав, що стане лікарем і буде допомагати людям. Він відверто говорить про недоліки української медицини та вже давно мріє перейняти європейські практики. Вознесенська громада існує лише рік та об’єднує в собі одне місто і два села. Очільники громади стверджують, що медицину тут розвивають за прикладом досвіду Великої Британії.

Сімейна лікарка Ель-Молл Кевалік живе та працює в Лаагарі, мікрорайоні в передмісті Талліна. Медична реформа в Естонії відбулася 15 років тому. Сьогодні це ІТ-країна, що має повну цифрову базу пацієнтів. 9 із 10 опитаних пацієнтів задоволені роботою сімейного лікаря. Ель-Молл розповіла, що деякі естонці настільки полюбляють відвідувати лікаря, що часом навіть вигадують собі хвороби.

Учасники проекту отримають по 3 однакових завдання: працювати по-українськи, працювати по-естонськи та поділитись досвідом. Їх чекають несподівані відкриття й непрості випробування. Павлу спершу заважитиме хвилювання, а перевірку для нього влаштує сам персонал медичного закладу. Ель-Молл буде збентежена тим, що в українських школах і садочках досі вимагають лікарняні довідки, адже в Естонії батьки самі вирішують, чи достатньо одужала дитина, аби знову відвідувати заняття. Та найбільше лікарка вразить своїми ідеями та підходами до роботи. Зокрема, вона покаже колегам, що накладати шви можна вчитись на бананах. Також Ель-Молл проведе старшокласникам заняття з сексуальної освіти, яке для них буде першим, але за відгуками – цікавим та необхідним. 

Що стане справжнім випробуванням для українського лікаря в Естонії та які європейські практики після проекту будуть втілені у Вознесенській громаді, дивіться вже цієї неділі о 9:45 у реаліті «Громада на мільйон. Спеціалісти» ‒ тільки на 1+1.

Нагадаємо, за умовами другого міжнародного сезону проекту, учасники соціального реаліті, серед яких ‒ учителі, лікарі, готельєри, фахівці з туризму, культури та молоді, очільники сіл та громад ‒ на тиждень вирушають до іншої громади на аналогічну посаду для обміну досвідом. Загалом у новому сезоні взяли участь 16 фахівців із шести європейських країн ‒ України, Фінляндії, Німеччини, Італії, Естонії та Франції.