Ініціатива «Чисте небо» підсумувала 2022 рік та розповіла про ключові досягнення у сфері боротьби з піратством

Ініціатива «Чисте небо» підсумувала 2022 рік та розповіла про ключові досягнення у сфері боротьби з піратством

Важливі кроки на шляху до формування культури споживання легального контенту і боротьби з піратським бізнесом.

Поділитися:

Антипіратська Ініціатива «Чисте небо», до складу якої входять найбільші гравці медіаринку України, підсумувала 2022 рік та розповіла про важливі кроки на шляху до формування культури споживання легального контенту і боротьби з піратським бізнесом. Через повномасштабну війну рф в Україні, активна діяльність ІЧН та певні проєкти ініціативи були призупинені. Разом з тим, зусиллями членів-учасників було зроблено чимало важливих справ, які розвивають медіаринок, допомагають в боротьбі на інформаційному фронті та наближають Перемогу.

«Попри виклики повномасштабного вторгенння рф в Україну, Ініціатива «Чисте небо» змогла переналаштувати роботу в нових реаліях, запустила чимало важливих ініціатив та продовжує активну боротьбу на інформаційному фронті. Наш фокус змістився і ресурсами компаній-учасниць Ініціативи ми докладаємо максимальних зусиль, аби, першочергово, протидіяти ворожій пропаганді, оперативно реагувати на загрози інформаційній безпеці України та впроваджувати необхідні зміни в медійному просторі. Віримо, що 2023 рік стане роком абсолютної Перемоги, а на ІЧН чекає ще більше важливих проєктів та позитивних змін», - прокоментував керівник ініціативи «Чисте небо» В’ячеслав Мієнко

У 2023 році ІЧН ставить перед собою не менш амбітні завдання, які зміцнюватимуть процеси захисту інтелектуальної власності в Україні, активно протидіятимуть піратству та захищатимуть інфопростір України. Зокрема, будуть реалізовані законодавчі зміни, продовжуватиметься тісна співпраця з кіберполіцією та СБУ щодо протидії незаконному поширенню медіаконтенту, відбуватиметься подальше залучення органів прокуратури до активної боротьби з піратством у межах кримінальних проваджень тощо. 

Про нові кримінальні провадження

У 2022 році було зареєстровано 19 нових кримінальних проваджень, ініційованих групою 1+1 media, за якими здійснюються слідчі дії та триває документування. Ще ряд поданих заяв перебуває на розгляді правоохоронців. До слова, у 2021 році кількість кримінальних проваджень, що стосуються порушень у сфері інтелектуальної власності, склала 11 випадків. Більшість нових кейсів стосуються порушників суміжних прав, які також забезпечують ретрансляцію заборонених в Україні телеканалів країни-агресора. 

Знаковим кейсом минулого року стало відкриття кримінального провадження та проведення активних слідчих дій щодо CDN-хостингу (відеобалансеру) VOD-контенту. Також знову відкрито кримінальне провадження щодо фактів фінансування піратства.  

З травня 2022 року відновлено повноцінне супроводження кримінальних проваджень на етапах досудового розслідування та участь у судових засіданнях.

Протягом 2022 року правоохоронцями проведені обшуки, в ході яких вилучено обладнання, техніка, засоби зв’язку у 14 кримінальних провадженнях. Загалом оголошено підозри 11 фігурантам кримінальних проваджень, до суду спрямовані два обвинувальні акти і одержано обвинувальний вирок суду по одній справі.

Про протидію ворожій пропаганді

Як вже зазначалося вище, учасники ІЧН протягом року ефективно співпрацювали з правоохоронними органами – Національною поліцією та СБУ – щодо припинення діяльності осіб чи компаній, які не лише порушують авторські та суміжні права, але й ведуть заборонену інформаційну діяльність, надаючи доступ глядачам до каналів країни-агресора.

Так, у лютому-березні 2022 року члени ІЧН разом з Міністерством культури та інформаційної політики України брали активну участь у формуванні переліків фізичних та юридичних осіб рф, причетних до медіаіндустрії країни-агресора. В результаті цього процесу були застосовані санкції, в тому числі й міжнародні, до ряду пропагандистів, які просувають проросійські наративи в інфополі. Серед таких осіб – олігархи Роман Абрамович та Герман Хан, генеральний директор «Першого каналу» Костянтин Ернст та інші.  

Крім цього, з метою протидії масовій дезінформації з боку росії, протягом 2022 року члени ініціативи системно збирали інформацію, яка була використана при накладанні санкцій Європейського Союзу щодо заборони супутникового мовлення телеканалів рф та ретрансляції цих каналів європейськими кабельними операторами.

Законотворчість та GR 

Учасники ІЧН долучились до прийняття ВРУ Закону України «Про медіа», який містить окремі положення, направлені на посилення боротьби з піратством в Україні. 

До того ж триває робота по внесенню змін у законодавство про рекламу, які направлені на заборону розміщення реклами на піратських ресурсах (зокрема, включених в міжнародну базу даних WIPO ALERT). А частину необхідних для успішної боротьби з інтернет-піратством положень імплементовано у новій редакції Закону України «Про авторське право і суміжні права», що була прийнята ВРУ. 

Додатково налагоджена робота з Комітетом гуманітарної політики ВР щодо доопрацювання урядового законопроєкту № 5970 «Про захист послуг, що надаються із застосуванням системи умовного доступу». Йдеться про імплементацію європейських норм щодо забезпечення заходів протидії застосуванню незаконних систем умовного доступу.

Співпраця з міжнародними партнерами  

Командою Ініціативи «Чисте небо» підготовлено звернення Голові Національної ради з питань телебачення та радіомовлення – Представнику України в СDMSI (Керівному комітеті Ради Європи з питань медіа та інформаційного суспільства) щодо оновленого розділу про Україну в порівняльному дослідженні Ради Європи  «Блокування, фільтрування та видалення незаконного контенту в мережі Інтернет».

Крім цього, до «Торгового представництва США»  (USTR) подані коментарі щодо стану захисту авторського права і проблем правозастосування в Україні для щорічного «Спеціального звіту 301» (Comments and Notice of a Public Hearing Regarding the 2021 Special 301 Review).

Взаємодія з рекламним ринком (IAB Ukraine)

Восени 2022 року на запит рекламного ринку було відновлено формування блеклистів (списку сайтів, до яких є претензії правовласників, переліку провайдерів ТБ послуги, до яких є претензії правовласників blacklists.org.ua), та їх доведення до учасників ринку інтерактивної реклами.

За активного сприяння IAB Ukraine, проведено спільне обговорення з представниками гемблінгової індустрії («КОСМОЛОТ») щодо необхідності відмови від практики розміщення реклами на сайтах піратських онлайн-кінотеатрів та надані конкретні практичні рекомендації, як це зробити.

Нагадаємо, що ініціатива «Чисте небо» створена влітку 2013 року з метою розвитку в уанеті легального аудіовізуального продукту та боротьби з ресурсами, що поширюють контент із порушенням права інтелектуальної власності. ІЧН налічує 21 учасника та 12 партнерів, серед яких найбільші гравці медіаринку України.

 

Новини по темі