Навський Великдень 2024: історія, традиції та заборони

Що таке Навський Великдень, та які традиції з ним пов'язані?

Поділитися:

Навський Великдень, також відомий як Мавський Великодень, Мертвецький Великдень або Чистий Четвер, — це унікальне свято, яке сягає корінням у давні дохристиянські вірування. На коли він припадає у 2024 році, та з якими традиціями пов'язаний?

Що таке Навський Великдень

Навський Великдень — традиційне свято, яке відзначають в Україні. Має прадавні дохристиянські корені. Відзначається у четвер Великоднього тижня або передує Великодню у Страсний четвер.

Назва цього дня походить від старослов'янського кореня "нав", що означав "потойбічний світ", "мрець", "гріб", "ворожий дух". Подекуди Навський Великдень називали ще й Мертвецьким Великоднем.

Свічки

Навський Великдень 2024 дата

Святкування Навського Великодня не є фіксованим та залежить від Пасхи. До того ж різні регіони України мають свої звичаї, пов'язані з датою. Так, більшості регіонів України його відзначають у перший четвер після Великодня (9 травня). На Лівобережній Україні, Київщині та Поділлі на Чистий четвер Страсного тижня (2 травня).

Навський Великдень 2024: традиції

Навський Великдень пов'язаний з вшануванням померлих предків. Вважається, що в цей день душі померлих навідуються до своїх живих родичів. Люди відвідують могили близьких, приносять їжу, поминають їх та згадують про життя. Існує вірування, що померлі також святкують свою Пасху, тому на Навський Великдень важливо створити для них атмосферу радості та вшанування:

Відвідування могил — це головна традиція Навського Великодню. Люди прибирають могили, прикрашають їх квітами, запалюють свічки та залишають їжу для померлих. На поминальну трапезу вдома збираються родичі та близькі, щоб поминати померлих. Готують традиційні страви, такі як кутя, паска, крашанки та інші. Віряни моляться за упокій душ померлих.

Кладовище

Фото: Unsplash

Що не можна робити у Навський Великдень

  • Не можна називати душі предків "мерцями" або "покійниками"
  • Не можна вночі бути на цвинтарі.
  • Не можна сваритися.
  • Не можна говорити про покійних погано.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Новини по темі