Онлайн чи офлайн: розбираємося, як дистанційне навчання впливає на молодь

Плюси та мінуси дистанційного навчання
Freepik

Які плюси та мінуси повернення до офлайн навчання після дистанційного?

Поділитися:

Пандемія коронавірусу кардинально змінила багато сфер людського життя, та чи не найбільшого перевтілення зазнала освіта. “Дистанційка” за останні 3 роки стала нормою для школярів та студентів. Поки майже весь світ уже повернувся до звичного життя, на шляху українців з’явилася ще одна перепона — війна. Після півтора року повномасштабного вторгнення, навчальний рік 2023-2024 більшість шкіл та університетів України розпочали навчання офлайн. Пропонуємо розібратися, як таке рішення вплине на освітній досвід молоді.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коли шкільні канікули в навчальному році 2023-2024 (додаткові канікули для першачків)

Переваги дистанційного навчання

1. Індивідуальний темп

Прокидатися о 6 ранку, запихати в себе сніданок, плентатися до навчального закладу та вже почуватися змученим, коли перша пара чи урок лише почалися — знайомий сценарій для всіх, хто навчався ще до 2020 року. З дистанційним навчанням зникає потреба витрачати додаткові ресурси на поїздки до свого університету. Плюсом є можливість підлаштувати графік під себе — щось можна зробити швидше, на якісне виконання іншого завдання є можливість виділити більше часу. Такий режим дозволяє школярам виділити більше ресурсів на дозвілля чи підготовку до ЗНО/НМТ, а для студентів — спробувати працювати.

2. Інтерактивність

Звісно, і зараз є викладачі, які продовжують монотонно начитувати матеріал з листочка в ZOOM, поки на їх заняттях під цей “білий шум” сплять учні. Проте за останніх 3 роки методики дистанційного навчання розвинулися, і все більше освітян застосовують сучасні технології у своєму викладанні. Яскраві презентації, віртуальні тести, флеш-картки з термінами, електронні методички — все це робить навчальний процес привабливішим та ефективнішим, аніж звичне конспектування зі старих підручників.

Фото: Unsplash.com

3. Учитель та учень тет-а-тет

Проблема очного навчання — відсутність прямого контакту викладача та окремого школяра. Скидання фото контрольних та самостійних у Вайбер зараз стало вже якимось жартом серед школярів, проте це досить ефективний шлях налагодження комунікації. Учень завжди може щось перепитати та уточнити, що є малоймовірним в умовах офлайну, коли все спілкування з учителем має бути втиснуте максимум в 10 хвилин перерви. Так, усі запитання та відповіді можуть бути надані в зручний для обох сторін час. Інша перевага цього — конфіденційність, коли про помилки одного не буде змушений слухати весь клас. 

4. Безпека

Не можна забувати, що дистанційне навчання в першу чергу було впроваджене заради безпеки всіх учасників навчального процесу. Чи краще під час війни сидіти вдома або ж йти до школи, питання дискусійне. російський ворог непередбачуваний, та його наступна мішень однаково може бути як житловим будинком, так і загальноосвітнім ліцеєм. Для багатьох батьків зараз ментально легше, коли їх дитина вдома, у “безпечній” зоні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як батькам побороти надмірну тривожність: дізналися ведучі "Сніданок. Вихідний"

Фото: Unsplash.com

Недоліки

1. Відсутність соціалізації

Найбільше це стосується школярів. Багато учнів молодших класів за останні 3 роки майже не були на офлайн уроках, що, безумовно, впливає на їх ментальний стан. Середня освіта — це необхідна “школа життя”, яку обмежили пандемія та коронавірус. Без шкільних закоханостей чи бійок дитині буде складно у майбутньому адаптуватися до дорослого життя. 
З точки зору студентства, відсутність соціалізації — це вже третій чи четвертий рік після закінчення школи сидіти в рідному місті, бо батьки не пускають до, скажімо, Києва. Дуже поширений сценарій, який призводить до стагнації особистісного розвитку молодої людини. Студенти не відчувають того, що вони вже дорослі, адже вони залишилися там же і роблять все те ж, що робили перед цим в підліткові роки у школі.

2. Демотивація

Змусити себе дійсно навчатися без пильного погляду вчителя можуть одиниці. Для чого вчити, якщо Google все і так знає? Не можна заперечувати, що шкільний рівень знань через дистанційне навчання має тенденцію до регресу. Коли ти залишаєшся вдома, навколо також є купу відволікаючих предметів та активностей. Гортати соцмережі, мити посуд чи готувати їжу поки викладач на фоні старанно пояснює тему — це вже класика.

Фото: Freepik.com

3. Залежність від техніки

Усі ми особливо гостро відчули цю проблему під час масових відключень електроенергії восени-взимку 2022. Та й без аварійних ситуацій проблема поганого зв’язку чи поломаного комп’ютера може бути як у вчителя, так і в учнів. Добре, якщо комп’ютер та Інтернет вдома взагалі є — у питанні онлайну люди часто нехтують фактом, що не всі родини мають можливість надати дітям необхідні умови для “дистанційки”.

4. Здоров’я

Рух є необхідним для молодого організму, і є важливою частиною офлайн навчання. “Дистанційка” потребує багато часу перед екраном монітора чи смартфона, що впливає на зір та опорно-руховий апарат учнів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як поліпшити концентрацію уваги і пам'ять під час навчального року: поради МОЗ

Якщо взяти до уваги вище зазначені пункти, перед нами постає головна складність повернення до офлайн навчання після тривалого дистанційного — потреба адаптації. Набагато легше перейти з офлайну на онлайн, аніж навпаки. Учням заново доведеться звикати фокусувати увагу в класах, пристосуватися до чіткого графіку та позбутися звички гуглити кожне питання. 

Не можна сказати, що “дистанційка” є чистим злом — цей досвід показав прогалини в українській освітній сфері та стимулював впровадження нових методів у звичний навчальний процес. Проте повернення до офлайну безумовно є необхідним, особливо для школярів. Бажаємо всім плідного та безпечного навчання!

Новини по темі