Експерти визначили тенденції ринку праці в Україні

Експерти визначили тенденції ринку праці в Україні

Ситуацію на ринку праці України в 2018 році не можна назвати позитивною. Активна еміграція робочої сили в країни ЄС, яка не припиняється з моменту відкриття кордону - тільки одна з актуальних проблем.

Поділитися:

Експерти впевнені, що відтік фахівців - тільки вершина айсберга. Чи не менше побоювань викликає незадовільний рівень підготовки в навчальних закладах, які реально не готують до роботи на сучасному обладнанні і з урахуванням інноваційних реалій ринку. Низька заробітна плата молодих фахівців, а також бажання молоді відразу отримувати більшу зарплату - теж, так чи інакше, накладає свій відбиток і на зацікавленість українців вчитися, і на вибір роботи саме всередині країни.

За даними порталу Jobs.ua, якщо вірити аналізу пошукових запитів громадян, які шукають вакансії, то п'ять років тому найбільшим попитом у аудиторії користувалися такі професії, як програмісти, лікарі та інженери. У 2018 році інтереси потенційних працівників змінилися. Тепер люди частіше шукають більш «приземлені» професії - роботу продавцем (переважно в Києві), далекобійником, бухгалтером, барменом, перекладачем.

Помітно зріс попит на так звані віддалені професії - роботу, яку виконавець виконує, не виходячи з дому, отримуючи зарплату грошовими переказами від роботодавця. Часто через інтернет і неофіційно. На думку фахівців, кількість таких самозайнятих громадян в найближчі п'ять років тільки збільшиться.

Робітничі професії, не кажучи вже про тих областях, де надлишок фахівців спостерігається останні 10 років, поступово здають позиції на користь вакансій в сфері послуг і маркетингу. При цьому, за даними Jobs.ua, найчастіше українці шукають роботу всередині країни саме в Києві, а в Львові і в Одесі шукають роботу за кордоном.

Вже стала традиційна проблема виробництв з пошуком персоналу, по всій видимості, не буде вирішена найближчим часом. Один з каменів спотикання - небажання платити нормальну зарплату.

Разом з тим, багато роботодавців зацікавлені в пошуку персоналу, який вже вміє навички роботи з сучасним обладнанням і постійно оновлюється технологіями. У той же час, роботодавці, а також самі потенційні працівники не зацікавлені в тому, щоб кожні 2-3 роки підвищувати рівень своєї кваліфікації, проходити курси і перепідготовку.

Інтелектуальний потенціал також знаходиться під загрозою. Фахівців всередині країни, які реально могли б розробляти актуальні рішення і виробляти конкурентоспроможні продукти, стає все менше. Часто ці фахівці є представниками старшого покоління, які не мають заміни в середовищі молодих фахівців.

Новини по темі