Коли Міжнародний день Матері-Землі: історія та традиції

День Землі 2023: історія та традиції (1+1)
Freepik

Щороку в світі відзначають Міжнародний день Матері-Землі. Які традиції існують в цей день?

Поділитися:

День Землі або Міжнародний день Матері-Землі — свято, метою якого є привернути увагу суспільства до проблем нашої планети.  

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На «1+1 Україна» відбудеться прем’єра спецпроєкту Дмитра Комарова «Рік. За кадром»

Коли Міжнародний день Матері-Землі

Свято було встановлено на 63-й сесії Генеральної Асамблеї ООН у 2009 році та відтоді відзначається щороку 22 квітня. У 2023 році ця дата припадає на суботу.

День Землі 2023 - 1+1

Freepik

Міжнародний день Землі: історія

В 1971 році один із сенаторів США Гейлорд Нельсон запропонував ідею святкування щорічного тижня Землі. В той період 22 квітня в США відзначали День дерев, а вже в 2010 році вперше офіційно провели Міжнародний день Матері-Землі. Резолюцією ООН визначено, що Земля та її екосистеми є нашим домом і забезпечують людству життя. Термін "Мати-Земля" є загальноприйнятим у багатьох країнах. Він відображає взаємозалежність між людиною та планетою. 

  • Символ свята — зображена на білосніжному тлі грецька літера «Тета» зеленого кольору.
  • Логотип — фото планети Земля, яке зробили американські космонавти з космічного корабля Аполлон-17. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Хто поділив Україну на три сорти та як українців стравлювали між собою ("Реальна історія" з Акімом Галімовим)

Міжнародний день Матері-Землі: традиції

В Міжнародний день Матері-Землі люди замислюються над проблемами довкілля, екології, шкідливого впливу певних видів діяльності людини. Оскільки дерево є символом життя на нашій планеті, в цей день активісти часто організовують акції з висадки дерев та турботи про навколишнє середовище. В цей день в багатьох країнах влаштовують Дзвін Миру, яким спонукають кожного жителя планети об’єднатися з метою захисту миру та збереження дивовижних багатств Землі.

У 2023 році з нагоди Дня Землі закордонні українські громади та іноземці з різних куточків світу проведуть кампанію #StopEcocideUkraine. В період з 21 по 23 квітня жителі Лондона і Парижа, Лос-Анджелеса і Йоккаїчі, Сіднея і Найробі, а також українські полярники зі станції «Академік Вернадський» в Антарктиді утворять живий ланцюг єдності, аби привернути увагу до екологічних злочинів, які росія здійснює під час війни проти України.

Новини по темі