Психологічне здоров'я під час війни: прості поради для покращення самопочуття

Як захистити ментальне здоров'я від постійного стресу, пов'язаного з війною?

Поділитися:

Війна – це не лише фізичні руйнування та втрати, але й жахливий емоційний досвід, який може мати значний вплив на психічне здоров'я людей. Вона несе з собою страх, тривогу, депресію, посттравматичний стресовий розлад (ПТСР) та інші психологічні проблеми. Як попіклуватися про себе та своїх близьких у такі непрості часи?

Як війна впливає на ментальне здоров'я

У червні 2022 Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко взяв участь у нараді щодо питань охорони психічного здоров’я. Там він виділив кілька основних проблем, з якими стикаються українці через повномасштабне вторгнення:

"Навіть тих, хто зміг стійко перенести перші місяці війни, чекає ментальне виснаження, адже звикання до постійного перебування в умовах війни також може мати негативний вплив на психічне здоров’я. За нашими попередніми прогнозами на даний момент війни, надалі психологічної підтримки буде потребувати близько 15 млн українців, з них близько 3-4 млн потрібно буде призначати медикаментозне лікування".

Постійний стрес, зумовлений війною, може стати причиною таких проблем:

►апатія
►постравматичний стресовий розлад (ПТСР)
►депресія
►панічні атаки
►розлади сну
►залежність від шкідливих речовин

Стрес

Вплив ментального здоров'я на організм

Психічні розлади мають значний негативний вплив на фізичне здоров'я:

  • Підвищують ризик розвитку хронічних захворювань: серцево-судинних хвороб, діабету, артритів, астми, онкології.
  • Погіршують результати лікування: ускладнюють боротьбу з хронічними хворобами, збільшують смертність від онкології.
  • Впливають на сон: понад 50% людей з психічними розладами мають розлади сну, що шкодить дихальній системі.
  • Збільшують схильність до шкідливих звичок: куріння, алкоголь, наркотики, що негативно впливає на загальний стан здоров'я.
  • Знижують рівень відповідальності за здоров'я: люди з психічними розладами рідше звертаються до лікарів, проходять обстеження, що веде до пізньої діагностики та ускладнень.
  • Підвищують ризик смерті: ризик смерті від раку при депресії зростає на 50%, від серцевих хвороб - на 67%.
  • Супроводжуються іншими фізичними проблемами: при ПТСР часто виникають гіпертонія, стенокардія, тахікардія, виразка шлунка, гастрит, артрит.
  • Призводять до ризикованої поведінки: зловживання алкоголем, наркотиками, деструктивна поведінка, що шкодить здоров'ю.
  • Прискорюють розвиток проблем: у людей з важкими травмами ризики виникають на 10-15 років раніше.

Хвороба

Як захистити психічне здоров'я під час війни

Аби залишатися психологічно здоровим, потрібно піклуватися і про емоційний, і про фізичний стани. Для цього потрібно:

  1. Налаштуйте нормальний графік сну. Загальна норма — 7-8 годин. Якщо ваш сон був перерваний обстрілами чи тривогами, важливо спробувати доспати вдень. 
  2. Гарно харчуйтеся та пийте багато води. Стежте за насиченістю свого раціону, тіште себе смаколиками і не забувайте підтримувати рівень рідини в організмі. Добова норма: 30-40 мл на 1 кг маси тіла.
  3. Уникайте інформаційного шуму. Повидаляйте однотипні телеграм-канали, перестаньте бездумно гортати соцмережі кожної хвилини та відмовтеся від телефону за годину до сну. 
  4. Не ховайте своїх емоцій. Вам погано? Дозвольте собі поплакати. Не хочете нічого робити? Дайте собі шанс відпочити. Знайдіть здорові шляхи виплеснути свої емоції та будьте добрими самі до себе — ви на це заслужили. 
  5. Займіться саморефлексією. Якщо до психолога поки йти неналаштовані, спробуйте самі раціонально поглянути на власні проблеми. Що я зараз відчуваю? Чому це так стається? Що мені потрібно, аби почуватися краще? Дослухайтеся до самих себе та не бійтеся попросити допомоги у разі потреби. 

Допомога

Фото: Freepik

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Новини по темі