Як правильно запастися водою на випадок відключень: прості поради

Поради, як правильно робити запаси води на випадок відключень водопостачання.

Поділитися:

Запас води — це важлива частина вашої готовності до надзвичайних ситуацій. У реаліях постійних обстрілів ми ніколи не можемо знати, яка частина української інфраструктури зазнає пошкоджень завтра. Користуйтеся цими порадами, і у вас буде достатньо води, щоб пережити будь-яке відключення водопостачання.

Скільки потрібно запасати води на випадок відключення

Кількість води, яку вам потрібно запасти на випадок відключення, залежить від кількох факторів. По-перше, треба взяти до уваги кількість людей у вашій родині: для дорослої людини рекомендується мати 2,5-3 л питної води на добу, а для дітей рекомендується — 1,5-2 л питної води на добу. Оптимальний варіант — мати кількість запасів, якого вистачить щонайменше на 3 дні. До того ж окрім питної води вам необхідно окремо мати та технічну (для гігієнічних процедур, помити посуд тощо). Ось загальні рекомендації щодо запасу води:

Питна вода:

  • 7,5-10,5 л на людину на 3 дні
  • 15-21 л на людину на 7 днів

Технічна вода:

  • 6-12 л на людину на 3 дні
  • 12-24 л на людину на 7 днів

Вода

Відключення води: як правильно робити запаси

  1. Зберігайте воду в чистих ємностях з герметичними кришками. Найкращі матеріали для цього — скло та пластик.
  2. Зберігайте воду в прохолодному, темному місці.
  3. Регулярно оновлюйте запас води. Питну воду варто оновлювати хоча б кожних 3 дні, технічну можна зберігати кілька місяців. Однак якщо ви купили герметично закриті пляшки з питною водою, вони можуть стояти довше: зверніть увагу на терміни придатності на етикетці.
  4. Ознайомтеся з інструкціями з очищення води на випадок, якщо вам буде необхідно використовувати воду з неперевірених джерел.
  5. Вивчіть, чи є бювети та джерела недалеко від вас.
  6. Якщо маєте сумніви щодо якості води, обов'язково прокип'ятіть її. 

Вода

Як можна профільтрувати воду 

  • Кип'ятіння: один з найпростіших і доступних способів очищення води. Кип'ятіть воду протягом 10 хвилин, щоб вбити більшість бактерій і вірусів.
  • Активоване вугілля: видаляє дрібні забруднення та шкідливі речовини з води. Для обробки одного літра води потрібно використовувати 5 таблеток, які рекомендується розмелювати та обгорнути в марлю або іншу тканину, щоб уникнути потрапляння пилу активованого вугілля в воду. Процес дезінфекції відбувається протягом не менше 8 годин.
  • Глечики-фільтри: популярний спосіб фільтрації, який мають вдома чимало українців. До глечика потрібно купити спеціальні картриджі (у середньому 150 грн за штуку), які при частому використанні варто змінювати щомісяця. Якщо будете мати таку річ у себе, то зможете профільтрувати майже будь-яку воду до відносно нормального стану.
  • Спеціальні таблетки з хлором: достатньо декількох таблеток, зачекати 30-60 хвилин, поки вони розчиняться у воді, і вода буде готова до вживання. Такі таблетки мають антибактеріальні властивості і довгий термін придатності. Однак важливо уважно ознайомитися з інструкцією, щоб дізнатися, для якого обсягу води призначено цей засіб.

Фільтр

Фото: Freepik, Unsplash

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Психологічний щоденник в умовах війни: як він допомагає зберегти розум

Стрес під час війни та як з ним впоратися (поради)

Як отримати сповіщення про тривогу без зв'язку: інструкція

Як планувати безпечний маршрут під час повітряних тривог: практичні поради

Новини по темі