Вибираємо золоту прикрасу в ювелірному магазині

Вибираємо золоту прикрасу в ювелірному магазині

На що звертати увагу про покупці ювелірного виробу.

Поділитися:

Чи не все золото, що блищить - ця народна мудрість, дуже доречно підходить до процесу вибору ювелірних прикрас. Виявляється, навіть гарна зовні золота каблучка або ланцюжок, на практиці можуть виявитися неякісним товаром або навіть підробкою. Отже, якими правилами краще керуватися при покупці прикрас з золота?

Місце покупки

По-перше, купувати ювелірні прикраси в точках сертифікованого дилера. Це означає - жодних прилавків з прикрасами на стихійних ринках, жлдних перекупників і неспеціалізованих магазинів. Так, популярна вивіска біля входу - це не стовідсоткова гарантія якості, але все ж варто зазначити, що контроль над якістю в перевірених часом магазинах кращий.

Як альтернативу, можете також розглядати онлайн покупку на сторінках тематичних ресурсів наприклад Укрзолото, але і в цьому випадку краще заздалегідь перевірити сертифікати сервісу та відгуки про нього.

Проба

Навіть ті, хто до золота має найвіддаленіше відношення, розуміють, що для виробництва ювелірних виробів може використовуватися різний за складом метал. Справа в тому, що саме по собі чисте золото - досить м'яке, і носити, наприклад, каблучку з такого металу довго ви не зможете, воно втратить привабливість.

Щоб золото краще носилося, його легують - додають до складу інші речовини. Залежно від їх кількості, змінюється і проба.

На пострадянському просторі прийнято застосовувати метричну систему вимірювання, а на заході - каратногу. Метрична система (375, 585, 950 проба) бере за основу процентний вміст дорогоцінного металу в виріб. Тобто, в пробі 585 золота майже 60%, а решта - добавки. Найпрактичнішою можна назвати пробу 375, але золота в ній найменше.

Як ще визначити якість виробу?

Якщо ви купуєте золоту прикрасу українського виробника, то поруч з пробою повинен бути знак - тризуб.

Перевірте пломбу на ярличку вироба - якісна ювелірна продукція йде з опломбованим ярликом, на якому вказана вся необхідна для споживача інформація про виріб і його виробника.

З обережністю ставитеся до золотих прикрас, які постачають з Туреччини або Тунісу. Коштують вони, зазвичай, дешевше, але швидко втрачають привабливість зовнішнього вигляду. Характерний червоний або рожевий відтінок металу у таких виробів пояснюється малим вмістом срібла в сплаві - дорогоцінний метал ювеліри зі згаданих країн замінюють міддю.

Жовтий відтінок, в свою чергу, говорить, що в сплаві присутнє срібло. Найдорожчим вважається біле золото - воно з добавками платини, паладію, нікелю.

Новини по темі