Торгівля людьми за кордоном: як українцям уникнути ризикованих ситуації та убезпечити себе

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Торгівля людьми за кордоном: як українцям уникнути ризикованих ситуації та убезпечити себе

Юрій Горбунов і Єгор Гордєєв у «Сніданку з 1+1» оголосили про створення сайту і чат-боту Safe Women, аби посилити захист від торгівлі людьми.

Поділитися:

Щороку з 25 листопада по 10 грудня Україна долучається до міжнародної кампанії «16 днів активізму проти гендерно зумовленого насильства». По всьому світу цими днями у багатьох країнах привертають увагу суспільства до проблем насильства щодо жінок і торгівлі людьми, а також консолідації зусилля урядів, громадянського суспільства та приватного сектору заради захисту прав жінок і викорінення всіх форм торгівлі людьми.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Військовим дозволили брати відпустки під час воєнного стану: кому та на скільки

Єгор Гордєєв, Юрій Горбунов, Оксана Жолнович, Світлана Гаращенко

Від 24 лютого понад 14 мільйонів українців виїхало за кордон, серед яких переважно жінки та діти. В таких умовах ризик постраждати від сексуальної експлуатації або від торгівлі людьми зростає.

Як убезпечити себе від цього? На що звертати особливу увагу, щоб не потрапити до рук злодіїв в чужій країні? Та куди звертатися, у разі якщо відчули небезпеку? Про це у студії «Сніданку з 1+1» Юрію Горбунову та Єгору Гордєєву розповіли міністерка соціальної політики України Оксана Жолнович та керівниця ініціативи з протидії торгівлі людьми проєкту "Супровід урядових реформ в Україні", що фінансується урядом Канади, Світлана Гаращенко.

Гості ефіру презентували бот в Телеграмі - @safewomenbot, де є багато корисної інформації про права потерпілих та дії свідків. Він створений проєктом SURGe спільно з Міністерством соціальної політики та Національною поліцією. Формат чат-боту дозволяє швидко отримати відповідь на найбільш поширені запитання. Або у разі небезпеки телефонувати: 1547 - урядова гаряча лінія в Україні та 112 - номер поліції в країнах ЄС.

Світлана Гаращенко та Оксана Жолнович розповіли, що має насторожити при пошуку роботи за кордоном: якщо немає інформації щодо деталей роботи, немає вимог щодо досвіду; нечіткі умови оплати або заробітна плата набагато вища, ніж це потенційно можливо; намагання забрати документи; має місце шантаж.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що покласти у тривожну валізу на випадок блекауту (поради парамедика Ярослава Вуса)

Оксана Жолнович, Світлана Гаращенко

Треба слідувати певним правилам, щоб уберегтися від ситуації торгівлі людьми: зробити копії документів; тримати зв’язок із рідними та друзями; повідомляти про своє місце перебування; завжди тримати паспорт при собі і не віддавати нікому.

В Україні більше поширена трудова експлуатація. А загалом торгівля людьми – це третій за поширеністю злочин після торгівлі зброєю та наркотиками. За даними ООН, сексуальна експлуатація становить 79% серед усіх випадків торгівлі людьми. Цифри досліджень можуть відрізнятись, але слід розуміти, що цей вид експлуатації дуже прихований і майже невидимий, наголосили гості в студії.

Детальніше можна ознайомитись із порадами на сайті

Новини по темі