Тривожно на душі: лікар розповідає, що точно не варто робити у такому стані та як зменшити стрес

Як позбутися тривожності та її наслідків і що не варто робити у такому стані (поради лікаря)
Pixabay/mohamed_hassan

Чому виникає тривожність та як вона впливає на організм? Розказує лікар.

Поділитися:

Як тривожність впливає на наше здоров'я? Через відчуття тривоги з'являється головний біль, зникає сон, трусяться руки. Чому виникає тривожність та як вона впливає на організм: пояснює лікар Олексій Казаков у студії "Твій день".

Чи є різниця між поняттями страх і тривожність, лікар пояснює:

«Медична спільнота сприймає трохи неоднозначно. Одні лікарі вважають, що ці поняття майже тотожні, а інші вважають, і мені також дуже подобається ця теорія, що це різні поняття. Страх – більш сильний. І якщо тривога виникає задовго до певних негативних подій, то страх – це вже більш сильна емоція, яка виникає уже перед негативними подіями».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чи варто боятися самотності та як боротися з відчуттям тривоги (розповідає Олег Чабан)

Лікар розказав, чим відрізняється тривога від тривожного стану та які симптоми найчастіше проявляються:

«Тривога – це наше фізіологічне почуття, яке дозволяє нам долати якість проблеми. Якщо ми відчуваємо тривогу перед переїздом в інше житло, перед працевлаштуванням, перед покупкою якихось важливих предметів, перед ЗНО, перед будь-яким тестуванням, це нормально. Під час тривоги звужуються судини, з’являються гормони стресу і це допомагає нам збирати свою свідомість в купу і долати цю стресову ситуацію. Але якщо тривога постійна, то ця тривога з фізіологічної тривоги переходить в тривожний стан. А уже тривожний стан – це постійні гормони стресу, це симпатична нервова система переважає над парасимпатичною, звужуються судини. Людина знаходиться в постійній напрузі, виникають порушення із боку внутрішніх органів: головні болі, безсоння, сонливість, відчуття скованості у м’язах».

Способи позбутися тривожності та її наслідків

«Наша задача – не перевести себе із тривожності у тривожний стан, де вже потрібна буд допомога лікаря, який оцінює за спеціальною шкалою рівень і призначає, у тому числі, медикаментозне лікування. Для того, щоб боротися з тривогою, треба навчитися себе слухати», – розказав лікар Олексій Козаков.

тривога

Спорт. У кожного в житті є свої спортивні навички і у кожного до чогось лежить душа. Якщо не лежить, то потрібно записатись на якийсь гурток і випускати надлишковий адреналін «із потом»

Масаж. Під час постійної тривоги у нас з’являються гормони стресу й  адреналін в крові, щоб захищати себе. Постійний стрес приводить м’язи в допороговий імпульс. Можна масажувати собі самостійно «трапеції» (м’язи шиї та спини – прим.) і шию, і таким чином дійсно напруга буде спадати. Однак, людям, які мають проблеми із шиєю,лікар не радить активно масажувати собі шийний відділ хребта. Можна обережно пальцями круговими рухами розім’яти поверхневі м’язи шиї та плечей.

Йога та медитація. Це один із ідеальних рецептів. Однак, щоб займатись йогою чи медитацією, необхідно, щоб був тренер, який навчить це правильно робити. Звичайно, це працює краще за все. Тим, хто не вміє робити медитації, можна використати прийом з психології, коли потрібно уявити, що все, що відбувається навколо, відбувається не з тобою, а ти просто споглядаєш зі сторони. Це переносить моральні точки опори і стає легше від цього.

Дихальна гімнастика, дихальні вправи. Потрібно трошки розтягнути діафрагму, це наш основний дихальний м’яз. Вправа, яка реально працює: зробити дуже глибокий вдих, затримати повітря до 5 секунд, а потім уявити, що є свічка, і видихати повільно, але так, щоб це уявне полум’я не затушити.

Також, важливі пробіжки, здоровий сон, укріплення імунітету та прогулянки на свіжому повітрі, наголошує лікар.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як знизити тривожність: практичні рекомендації від МОЗ

Що не треба робити у стані тривожності

  1. Перечитувати одну і ту саму новину по 10 разів, вникаючи. Потрібно прибрати постійні подразники. 
  2. Не потрібно зловживати шкідливими звичками. Наприклад, алкоголем чи палінням. Від цього буде ще гірше.

Детальніше, як правильно виконувати самомасаж та дихальні вправи, дивіться сюжет: