“Головний зміст арт-об’єкта — це звернення, заклик плекати єдину неділиму державу”: чому монумент “Серце України” став символом проєкту “Хоробрі серця”

Хоробрі серця
Чому монумент “Серце України” став символом проєкту “Хоробрі серця”
Фото надані Андрієм Морозом

Автор монумента “Серце України” Андрій Мороз та маркетинг-директорка телеканалу “1+1 Україна” розповіли, які сенси закладалися, та чому саме він став символом проєкту “Хоробрі серця”

Поділитися:

Завтра, 22 березня о 20:30 на телеканалі "1+1 Україна" відбудеться прем’єра другого епізоду військово-патріотичного ток-шоу "Хоробрі серця", ведучими якого стали Валентина Хамайко та Ахтем Сеітаблаєв. Глядачі побачать цикл історій про українців — військових та цивільних, які здійснили подвиги, захищаючи Україну від російської агресії, та своїми вчинками змінили хід історії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Прем’єра проєкту “Хоробрі серця”: як відбувався перший бій повномасштабної війни на трасі Київ-Москва під командуванням Володимира Логуша

Символом “Хоробрих сердець” і важливим елементом графічного оформлення проекту став арт-об‘єкт “Серце України”. Розташований він у точці, яка відповідає географічному центру України — у селі Мар’янівка на Черкащині.

Фото надані Андрієм Морозом

Арт-об’єкт був зведений та урочисто відкритий на тридцяту річницю незалежності України. Композиція являє собою майданчик круглої форми із розміщеними по периметру монументальними скульптурами крил, кожна пара яких символізує регіон країни (включаючи Крим і Донбас). За тридцять метрів від геометричного центру на захід розташували домінанту - флагшток із національним прапором.

Створенням проекту та авторським наглядом займалась команда бюро OZart Architects. За словами авторів, початково “Серце України” не передбачалося як меморіал. Арт-об’єкт мав відбутися у якості місця для відпочинку подорожніх, своєрідної туристичної «цікавинки», але на тлі поточних подій набув особливого символізму, вийшовши далеко за межі уяви про звичайний благоустрій.

Редакція сайту 1+1 поспілкувалася з засновником і керівником бюро Андрієм Морозом, котрий ексклюзивно розповів, які сенси закладалися в процесі проектування арт-об’єкта, та з якими викликами довелося зіштовхнутися у процесі роботи.

Пане Андрію, які сенси ви закладали в меморіальний арт-об’єкт “Серце України”?

Головне — звернення до українців берегти незалежну державу, це своєрідна молитва за єдність.
Комплекс являє собою алюзію на каплицю, храм, де пари крил уособлюють також конструкції, здатні тримати небо.
Геометричний центр композиції є одночасно вівтарем і скляною лінзою, спрямованою в землю-годувальницю, оспівану художниками і поетами, в землю, з лона якої вийшли, в лоно якої, рано чи пізно, всі підемо. А керамічне серце на тлі чорнозему – нагадування про тимчасовість, про плинність буття…

Фото надані Андрієм Морозом

Що символізують крила, розміщені по колу меморіалу?

Крила у грецькій міфології – символ любові та перемоги, і що цікаво, насамперед перемоги над собою. Крила символізували силу людини, вміння долати перешкоди, рухатися уперед не зупиняючись на досягнутому. Були вони також ознакою творчості, натхнення. Варто згадати крилатих коней Пегаса та тих, що подарував Посейдон Пелопсу для участі у змаганнях на колісниці. Крила давні греки прийняли за ознаку духовного сходження. Політ, злет містять більш глибоке семантичне значення, ніж образ самого птаха. 

У християнській символіці крила поєднані з променями сонця правосуддя, що освітлюють розум правих. Крила мають ангели-охоронці. Як посланці Всевишнього, вони повинні виконувати його волю, оберігаючи людей і супроводжуючи їх на життєвому шляху. Крила – символ, який, поєднуючи ідеї польоту і захисту, традиційно вживався для означення духовного пориву людини, її взаємодії з Богом і світом. Мотив крилатості посідає чільне місце у поезії Ліни Костенко. Крилатість у розумінні поетеси – це щастя, і мрії, і працелюбність, і кохання. «У щастя людського два рівних є крила», «Троянди й виноград – красиве і корисне» (М. Рильский). 

«Ви, кого ми так любимо: ви не бачите нас, ви вважаєте, що ми від вас так далеко, але насправді ми так близько!». Заради чого можна пожертвувати безсмертям? Вім Вендерс, роблячи спробу відповісти на питання, знімає свою найкращу стрічку «Небо над Берліном». Загиблі українці продовжують нас боронити - воїни світла, професіональні військові, добровольці, офісні працівники, медики, робітники, фермери, науковці… Герої набувають безсмертя.

Фото надані Андрієм Морозом

Чому “Серце України” стало символом “Хоробрих сердець”?

Маркетинг-директорка телеканалу “1+1 Україна” Наталія Вовк розповідає:

“Символом “Хоробрих сердець” і важливим елементом графічного оформлення проєкту ми обрали саме меморіальний артоб‘єкт “Серце України”, тому що в нього закладена сильна метафора єдиної України, яка складається з 25 областей. Герої нашого сьогодення, наші захисники, які будуть приходити в студію і ділитися історіями своїх подвигів, теж з усіх куточків України.

Важливим елементом меморіального артоб‘єкта “Серце України” є крила. Крила українців не зламати. У проєкту ми розповімо саме про незламних людей, українських титанів, адже наш народ повинен знати про героїв за життя.

Ми дякуємо архітектурному бюро OZart Architects і його голові за можливість використовувати цю метафору, щоб донести суспільству такі важливі меседжі”.

Не пропустіть прем’єру проєкту “Хоробрі Серця” щоп’ятниці о 20:30 на телеканалі "1+1 Україна"!

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Герої “Хоробрі серця” про захист Києва: як вдалося стримати висадку ворога в Гостомелі та яка нинішня ситуація на фронті (ексклюзив)

Новини по темі