4 правила безпечної співпраці з фріланс-програмістами

Як працювати з віддаленими програмістами: Поради фахівців

Як не помилитися, обираючи віддаленого співробітника.

Поділитися:

Багато компаній вже оцінили переваги співпраці з фрілансерами-програмістами. Але є і замовники, яким довелося втратити свої кошти через неуважність. Фахівці Freelancehunt поділилися порадами, як уникнути цієї неприємної ситуації.

1. Перевірити рейтинг та відгуки

Замовнику слід бути уважним ще на етапі пошуку програміста, що працює на фрілансі. Наполегливо рекомендується вивчити профіль фрілансера-програміста, звернути увагу на його рейтинг, портфоліо з роботами і ознайомитися з відгуками попередніх клієнтів. Краще не повторювати чужі помилки.

Звичайно, невисокий рейтинг фрілансера може говорити лише про те, що це новачок на фріланс-біржі, але з відгуками справи йдуть інакше. Їх може бути мало, але вони повинні бути позитивними.

Допускається наявність одного або двох негативних відгуків про реалізовані проекти. У такому випадку радимо уважно прочитати коментарі клієнтів. Можливо, попередник просто не зміг пояснити віддаленому співробітнику, що від нього вимагається.

2. Працювати через «безпечну угоду»

На сьогоднішній день всі великі фріланс-біржі впровадили послугу «безпечна угода». Цей сервіс дає гарантію збереження ваших коштів до тих пір, поки фрілансер-програміст не виконає поставлене завдання. Така угода буде вигідна обом сторонам: ви отримаєте готовий проект в призначені терміни, а виконавець – своєчасну оплату. При порушенні однією зі сторін умов договору можна звернутися в арбітраж.

3. Надавати обмежені доступи

Співпрацюючи з фріланс-програмістом, доводиться відкривати доступ до адмінки сайту. Це неминуче, так як інакше він просто не зможе впровадити код.

Але бувають випадки, коли помилка віддаленого співробітника або системний збій призводять до втрати даних. Щоб уникнути цього перед виконанням завдання виконавцем, обов'язково зробіть бекап сайту. При необхідності відкрийте програмісту гостьовий доступ з обмеженими функціями.

І найголовніше – не забудьте змінити паролі по завершенню робіт над проектом.

4. Підписати NDA

У кожної компанії є конфіденційна інформація, доступ до якої не хочеться відкривати стороннім особам. Але іноді це вимушений захід. Як же захистити свої конфіденційні відомості? Вирішити цю проблему можна підписавши з фрілансером-програмістом NDA.

NDA – це договір про нерозголошення інформації. Замовник сам висуває вимоги до виконавця і впроваджує в договір пункти на свій розсуд:

·    складає перелік інформації, яку не можна поширювати;

·    визначає суму неустойки;

·    вказує терміни зберігання конфіденційної інформації.

У разі якщо віддалений програміст порушить договір про нерозголошення, клієнт має право подати на нього в суд.

Новини по темі