День Бориса і Гліба 2023: традиції, прикмети та історія свята

Свято Бориса і Гліба: історія та народні прикмети – 1+1
Unsplash

Коли день Бориса і Гліба 2023 року: історія братів.

Поділитися:

Борис і Гліб — одні з перших святих, канонізованих руською церквою, молодші сини Володимира Святославича.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Церковний календар на травень 2023: найважливіші свята та дати

Коли Бориса і Гліба 2023

Православна церква згадує невинно вбитих князів Бориса і Гліба – молодших синів Володимира – хрестителя Русі 15 травня. Також свято Бориса і Гліба відзначають 6 серпня.

День Бориса і Гліба: історія

Незабаром після смерті їхнього батька в 1015 році вони обидва були вбиті, згідно з літописом, своїм старшим братом Святополком. Борис загинув на річці Альті 24 липня, а Гліб 5 вересня біля Смоленська. У результаті чотирирічної війни Святополк був переможений своїм молодшим братом Ярославом Мудрим. Очевидно, при Ярославі і була почата перша спроба канонізації святих братів. Тоді ж почали складатися перші оповідання про їхню загибель.

До часів Ярослава відноситься виникнення місцевого культу Бориса і Гліба у Вишгороді. Перенесення мощей Бориса і Гліба до нового храму синами Ярослава 20 травня 1072 року вважається моментом їхньої остаточної канонізації. Дати їхньої пам'яті, 24 липня, а пізніше і 2 травня (день другого перенесення мощей у 1115 р.), стають руськими святами. Спочатку їх шанували як цілителів, але дуже скоро Борис і Гліб стають заступниками всіх руських князів як їхні святі родичі. Вони — помічники в битвах, їхнім ім'ям закликають до єдності Русі, до припинення міжусобних воєн.

Свято Бориса і Гліба: народні традиції

У народному календарі з Борисом і Глібом в першу чергу пов’язано уявлення про сівбу та жнив. Дні пам’яті святих (15 травня і 6 серпня) присвячені роботам на хлібній ниві.

Борис і Гліб сіють хліб.
Прийшов Борис – пора запрягати борону.
Не земля погана, а сівач поганий.

День Бориса і Гліба в народі прозвали солов’їним. Вірячи, що з цієї дати починає співати соловей. За старих часів на Бориса і Гліба відправлялися на полювання, сподіваючись зловити білого солов’я. Торговці 15 травня намагалися щось вигідно продати, щоб весь рік бути з прибутками.

Бориса і Гліба: народні прикмети на 15 травня

  1. Почути спів солов’я – до врожаю хліба.
  2. Почули солов’я раніше, ніж зозулю? Значить, щасливо проведете літо.
  3. Заспівав соловей і зацвіла черемха – наближається двотижневе похолодання.
  4. Соловей в гарну погоду може співати всю ніч, а ось перед грозою і дощем він завжди мовчить.

Як правильно писати скорочення, дивіться:

Новини по темі