Як правильно вирощувати мікрогрін вдома

Як і з чого вирощувати мікрогрін у домашніх умовах — 1+1
Freepik

Що таке мікрогрін та як правильно його саджати вдома?

Поділитися:

Мікрогрін — це молоді паростки овочевих рослин та трав, які вирощуються у спеціально створених для цього умовах. Паростки містять велику кількість поживних речовин, вітамінів, мінералів, амінокислот. На мікрогрін можна пророщувати майже всі культури: бобові, зернові та овочеві.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Посівний календар на травень 2023: сприятливі дні місячного календаря для садових робіт

Коли садити мікрогрін в травні 2023

Сприятливі дні для посадки мікрозеленні за місячним календарем: 6, 9, 10, 13, 14, 18-24, 27-29 травня 2023 року. Невдалим днем є 19 травня.

Як обрати насіння для мікрогріну

За порадами Антоніни Лесик, при виборі насіння для мікрозелені варто враховувати особисту непереносимість та алергію. Для мікрозелені не підходять рослини з сімейства Пасльонові (баклажани, помідори, картопля, перець), оскільки в їх паростках міститься соланін — отруйна речовина, яка може спричинити проблеми з травленням. Також не рекомендується пророщувати гарбуз, оскільки він гіркий, і квасолю — вона містить токсичні речовини. Вдома можна пропрощувати абсолютно: пшеницю, жито, всі види салату, кукурудзу, горох, амарант, буряк і навіть морква та цибулю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як правильно садити полуницю та суницю, щоб отримати гарний врожай (поради Антоніни Лесик)

Як пророщувати мікрогрін із грунтом та без

►Придбати насіння та підготувати ґрунт. Посіяти насіння відповідно до його характеристик, засипати землею, полити водою і дати прорости, майже як розсаді.

►Взяти спеціальний килимок для пророщування мікрогріну. Його можна замінити ватою, марлею, навіть взяти кілька шарів паперових рушників. Залити килимок або його замінник водою так, щоб він став вологим, але вода не стояла. При надмірній вологості насінина може загнивати. 

►Великі насінини, такі як горох чи сочевиця, краще попередньо замочити на 6 годин. Дрібні можна одразу висівати. Насіння можна брати будь-яке, аби воно було необроблене, як буває з буряком та морквою. Хімічні речовини можуть лишатись до момнту вживання у їжу.

►Висівати насінини потрібно дуже густо і влаштувати їм парниковий ефект (можна кришкою). Після цього поставити розсаду в не дуже освітлене місце, поки насінини не проростуть (приблизно три дні).

►Коли насіння пробудиться, поставити на підвіконня і слідкувати за вологістю. За необхідністю бризкати водою! Від посіву до мікрозелені проходить приблизно 7-8 днів. Кришку зняти, коли ростки будуть вже біля 2 см. Збирати "врожай" рекомендується ножицями, зрізаючи майже біля насінини.

Новини по темі