Поезія з полону і про полон: Катерина Осадча на Книжковому Арсеналі презентувала проєкт «Тримайся! Тримаюся!»

Поезія з полону та про полон: Катерина Осадча на Книжковому Арсеналі презентувала новий проєкт

На Книжковоу Арсеналі Катерина Осадча, Сергій Жадан, нобелівська лауреатка Олександра Матвійчук та інші поети, актори прочитали вірші про полон.

Поділитися:

Телеведуча «1+1 Україна» Катерина Осадча разом зі своєю фундацією та Центром громадянських свобод на Книжковому Арсеналі представила проєкт «Тримайся! Тримаюся!» — поезія з полону і про полон.

Від 2014 року за приблизними підрахунками в російському полоні перебувають від 7 до 29 тисяч цивільних полонених. Хоча за Женевською конвенцією цивільні взагалі не мають бути затримані. Тож фундація Катерини Осадчої разом з Центром громадянських свобод займаються адвокацією аби всі цивільні були повернуті.

«Ми маємо нагадувати про це світу, а він, у свою чергу має тиснути на росію і визнавати те, що порушуються абсолютно всі Женевські конвенції. Цивільних катують, вони не листуються з рідними, про більшість з них ми не знаємо протягом останніх двох років, бо їх часто переміщують з місця на місце. Ми маємо свідчення трудового рабства. Все це не може відбуватися у 21 столітті», — сказала Катерина зі сцени.

Поезія з полону та про полон

Будь-яка велика проблема має відображення у творчості. На головній сцені Книжкового Арсеналу прозвучали вірші з полону і про полон. «Тримайся! Тримаюся!» — ці два слова, які дали назву проєкту та малюнок з пальцями навхрест від Сергія Офіцерова, 47-річного патріота з Херсону, який наразі перебуває в СІЗО в Лефортово. Цей малюнок став символом незламності та об’єднання українців задля великої мети – звільнення і повернення всіх без умов.

«Нашим захисникам вдалося отримати листи українською мовою. Листування – це взагалі величезна проблема. Через бездіяльність Червоного хреста, а саме вони мають відповідати за листування, родичі не можуть листуватися. І тільки можна уявити непереборну силу, коли в таких жахливих умовах полонені все ж таки пишуть вірші», - каже Осадча.

Катя Осадча

На сцені читали вірші Тетяна Власова, Тоня Корнута, Наталка Гейман, Олександра Матвійчук, Катерина Вишнева, Оксана Стоміна, Юлія Мусаковська, Роман Ясиновський, Анна Малігон, Марина Пономаренко. По відео доєднався і Сергій Жадан, який прочитав вірш, натхненний розповіддю з полону донецького пастора Олександра Понченка. Від 2014 року російська влада вбила або захопила щонайменше 29 священнослужителів.

Відома правозахисниця, голова Центру громадянських свобод Олександра Матвійчук, яка отримала Нобелівську премію миру 2022 року, одна з перших стикнулася з проблемою цивільних полонених.

«Ми вже 10 років документуємо свідчення людей, які вижили в полоні. Вони розказують, як їх катували, про сексуальні насильства, про ненадання медичної допомоги. Все, що зараз зафіксовано як права і гарантії в Женевській конвенції, росія грубо ігнорує. Нема у нас правозахисників, якихось правових механізмів, на які ми могли б покластися, щоби віднайти цих людей. Але це не значить, що ми маємо скласти руки і нічого не робити. Люди в полоні борються за те, щоб вижити. Якщо вони на це здатні, то ми, люди на волі, не маємо жодного права опускати руки», - сказала Олександра Матвійчук.

Катя Осадча

Арсенал

Фото: Данило Євменчук, Сергій Хандусенко

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Новини по темі