Тур «Ті, що вражають» фінішував у Львові

У Львові завершився тур «Ті, що вражають»
1plus1.ua

Протягом п’ятьох тижнів відомі спікери їздили Україною щоб привернути увагу до проблем людей з інвалідністю.

Поділитися:

У Львові відбувся заключний виступ команди соціально-освітнього проекту «Ті, що вражають», який реалізує ТСН спільно з Посольством Великої Британії в Україні. Протягом п’ятьох тижнів відомі спікери їздили Україною, щоб надихнути громадян на створення сучасних, зручних та доступних міст, а також привернути увагу до проблем людей з інвалідністю.

За цей час «Ті, що вражають» проїхали близько 5000 кілометрів, слухачами мотивуючих виступів стали майже 2500 активних громадян у 5 містах України – Рівному, Краматорську, Кропивницькому, Харкові та Львові, десятки тисяч користувачів стежили за проектом онлайн. Спікерами проекту стали 27 публічних особистостей, серед яких ведучі та журналісти ТСН, популярні артисти, зокрема, Влад Яма, Тарас Тополя, Яніна Андрєєва, Володимир Остапчук та Ірина Федишин, паралімпійські спортсмени та громадські діячі, які займаються питаннями працевлаштування та соціалізації людей з інвалідністю, а також запровадженням інклюзивних проектів завдяки можливостям децентралізації. Зокрема, до проекту долучилися Юлія Батенкова-Бауман, Уляна Пчолкіна, Дмитро Щебетюк, Юлія Ресенчук, Тетяна Воротіліна та інші.

Неабиякий інтерес під час туру викликав експеримент віртуальної реальності. В кожному місті відвідувачі вишикувались у чергу, аби одягнувши спеціальний шолом, спробувати самостійно здолати шлях на візку від колії на залізничному вокзалі до зупинки громадського транспорту.

«Я не замислювалася раніше над тим, наскільки необлаштовані наші міста для людей з інвалідністю. Дійсно важко дістатися необхідного пункту самотужки. Ми маємо допомагати один одному»,

Мабуть мало хто уявляв себе у візку, але насправді це може трапитись будь з ким

«Те, що для нас є буденністю, для декого є справжнім випробовуванням. Наші міста мають бути доступними для усіх», - ділилися враженнями люди після проходження VR-експерименту. Творці наголошують, що основний принцип безбар'єрного середовища – це можливість для всіх громадян бути включеними у суспільне життя та без сторонньої допомоги користуватися міським простором.

Сотні тисяч людей з інвалідністю в Україні щоденно стикаються з перепонами на своєму шляху. У наших силах змінити це та збудувати доступні міста, що вражають.

Робити світ безбар’єрним і розвивати  інклюзію у своїх сюжетах системно закликає і ТСН. Крім того, вже більше двох років головні випуски новин в інтернеті супроводжуються сурдоперекладом, а з цього року сайт ТСН.ua став адаптованим для незрячих людей. Під час завершального виступу «Ті, що вражають» у Львові ведуча «ТСН. Тиждень» Алла Мазур закликала усіх вивчити бодай декілька слів жестовою мовою. І в першу чергу, це мають бути не позначення слів «доброго дня», «дякую», а «допоможіть» - іноді це може врятувати життя.

На підтвердження телеведуча згадала історію, коли слабочуючий чоловік, якому раптово стало зле, помер в аптеці. Його дочка, яка також мала порушення слуху, не змогла пояснити жестовою мовою аптекарю, якої допомоги потребує її батько.

Спортсменка та коуч-мотиватор Тетяна Воротіліна має протез ноги, але веде активний спосіб життя, долає напівмарафони і своїм прикладом доводить, що люди з інвалідністю не є людьми з обмеженими можливостями.

На фото Ірина Федишин

В мене металева нога, в когось – зелене волосся. Це нормально.

Важливо з повагою ставитись до індивідуальних особливостей кожної особистості, - вважає спортсменка. – А всі обмеження та рамки лише у нашій свідомості. Організм людини набагато сильніший, ніж ми можемо собі уявити, наші можливості необмежені».

На фото Тетяна Воротіліна

Не дивлячись на наші відмінності, кожна людина може зробити свій внесок, і суспільство має всіляко сприяти цьому.

Організатори «Ті, що вражають» повернулись з туру натхнені. За час туру вони вже отримали сотні відгуків від активних громадян, а також звернень за порадами у реалізації соціальних інклюзивних проектів.

Новини по темі