Ведучі 1+1 до Дня людей з інвалідністю розповіли про рівність, доступність та толерантність

Ведучі 1+1 до Дня людей з інвалідністю розповіли про рівність, доступність та толерантність
1plus1.ua

3 грудня - День людей з інвалідністю.

Поділитися:

3 грудня у всьому світі відзначають День людей з інвалідністю. Аби привернути увагу суспільства до проблем людей з інвалідністю та надихнути українців на створення зручних і доступних локацій, ТСН у партнерстві із Посольством Великої Британії подорожуть Україною із мотивуючими лекціями в рамках туру «Ті, що вражають».

Команда уже встигла побувати в Рівному, Краматорську, Кропивницькому, Харкові, а фінал проекту відбудеться у Львові.

Про рівність, доступність та толерантність у своїх надихаючих історіях розповіли ведучі 1+1:

Соломія Вітвіцька, ведуча ТСН:

«Коли в нашому суспільстві людей з інвалідністю помилково називають «особами з обмеженими можливостями», я згадую десятки вражаючих історій. Коли я мріяла змінити ставлення до цієї проблеми після знайомства з ветеранами АТО у шпиталях, я не уявляла, скільки вони мені додадуть натхнення і віри в себе.

Захоплююсь, коли бачу, як живуть і про що мріють учасники нашого соціального мультимедійного проекту «Переможці». Паралімпійський чемпіон Андрій Демчук під час проекту сказав, що одна з його шалених мрій – це знову бігати.

І мені соромно, що маючи дві ноги, я часом лінуюсь це робити.  А от Андрій уже має спортивний протез і біжить - каже Соломія.

Олександр Швецов говорив про мрію подорожувати – він боровся за європейські цінності, втратив на фронті ногу, але в Європі майже і не був. З «Переможцями» Сашко об’їздив багато країн, а тепер має власний проект BusOfTheHeroes. Зараз він сам організовує поїздки за кордон для поранених ветеранів, родин загиблих – бо він знає, що мандри - це найкраща реабілітація.

Співзасновник громадської ініціативи Доступно.UA Дмитро Щебетюк на візку подорожує Україною автостопом, знайомиться з величезною кількістю людей в різних містах і бореться за доступність українських міст. Я мрію, щоб ми жили у країні, де кожен має рівні можливості для самореалізації, а українські міста були дійсно доступними».

Єгор Гордєєв, ведучий Сніданку з 1+1

«З перших хвилин народження мого знайомого на початку 90-х лікарі та акушери пострадянської лікарні в один голос вимагали від його батьків відмовитися від нього. Батьки взяли сина на руки і фактично пішки пішли через кордон на захід.

Зараз Данило - високооплачуваний науковий співробітник однієї з найбільших нафтових компаній планети, думає про весілля, самостійно пересувається на візку по всьому світу, аж до безлюдних пляжів, і уряд Нідерландів покриває йому майже 100% дорогої щорічної операції. Приїхати до Києва навіть на вікенд він не хоче через дві дуже прості причини. Хлопець не зможе відчувати себе повноцінним через відсутність інфраструктури. І не зможе повноцінно радіти життю через оціночні погляди перехожих, які поки все ще присутні у нашому суспільстві.

Інклюзивне місто - це місто, де люди з інвалідністю не визначають побутові проблеми, як життєві - каже Єгор.

А городяни не визначають людей з інвалідністю, як особливих або неповноцінних жителів міського простору навіть зовсім підсвідомо. Дуже хочеться вірити, що еволюційним шляхом ми обов'язково прийдемо і до того, і до іншого. І еволюція буде не довгою».

Святослав Гринчук, ведучий ТСН:

«На початку цього року мені пощастило відвідати Паралімпіаду у Південній Кореї, на якій наша збірна у загальному заліку посіла четверте місце. Звісно, усі комплекси були доступними та оснащені відповідною інфраструктурою.

Але особисто мене під час цієї поїздки вразило ставлення вболівальників до самих учасників. Для усіх них Паралімпіада перш за все – спортивні змагання. Жалість чи співчуття не є основними почуттями, які у світі викликають спортсмени з інвалідністю. Тому коли говоримо про рівність в суспільстві, ми не маємо дивитися на людей з інвалідністю згори вниз чи постійно жаліти. Але усі ми маємо працювати над тим, аби їх повсякденне життя не було схоже на трасу з трамплінами та перешкодами».

Новини по темі