5 цікавих фактів про суп, які ви могли не знати

Сніданок з 1+1
06:30
Будні

Суп на столі - символ тепла і затишку в родині.

Поділитися:

Гарячі і холодні, легкі та ситні, рідкі й супи-пюре, на молоці, пиві, квасі та вині... У світі готують 150 типів і понад 1000 видів супів. Суп на столі - символ тепла і затишку в родині. За традицією, тільки в сім'ї, де панує злагода, ця страва виходила завжди смачною і корисною. Сніданок з 1+1 зібрав для вас декілька цікавих фактів про суп.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 5 рецептів пісних супів від Руслана Сенічкіна

1. Слово «суп» має французьке походження і означає хліб, що замочений у відварі. Хоча перший в історії суп зварили у Китаї, і тепер ця страва там найпопулярніша. За рік китайці з'їдають понад 30 мільярдів порцій супу

2. У Європі найдавніший рецепт супу записаний у кулінарній книзі, датованій IV століттям. Тоді суп варили із пшениці, оливкової олії, м'ясного фаршу, перцю, лаврового листа, тмину та рибного соусу. 

3. Цибулевий суп - найпопулярніший у Франції. Він з'явився завдяки королю Людовику XIV. Одного разу пізно вночі на полюванні король зголоднів, однак у кухарів під руками опинилися лише цибуля та олія. А от французький імператор Наполеон полюбляв каштановий суп. 

4. Спочатку їжа угорських селян, а тепер страва міжнародного значення - національний угорський суп гуляш у XIX столітті вважався стравою чабанів, а пізніше став популярним серед вельмож й перекочував на столи жителів сусідніх країн. Зараз суп гуляш визнали пам'яткою культурної спадщини ЮНЕСКО.

5. Один з найекзотичніших та найдорожчих супів на світі - з ластівчиних гнізд. Його вважають делікатесом в Азії. Основний інгредієнт - слина птаха силінгана, якою він зліплює своє гніздо. Порція такого супу коштує 100 доларів. Суп - традиційна страва й на українському столі - гречаний, гороховий, рисовий. Та найбільш популярним є борщ. Авторитетне британське видання The Guardian визнало наш український борщ однією з найкращих та найсмачніших святкових страв на світі. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зірковий рецепт: Борщ із нежирним м'ясом від Соломії Вітвіцької

Новини по темі