Як війна вплинула на зарплати українців та що буде з роботою в Україні (пояснення від експертів у "Сніданку з 1+1")

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Робота в Україні: як змінилися зарплати в умовах війни

З березня по серпень 2022 року 300 000 українців стали безробітними внаслідок війни. Чи буде криза робочих місць в Україні?

Поділитися:

Через повномасштабне вторгнення росії в Україну багато громадян залишилися без роботи, деяким зменшили заробітні плати, а деякі перейшли на фріланс. У "Сніданку з 1+1" спеціалісти розповіли, що буде з роботою в Україні та як війна змінила заробітні плати українців.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як змінився ринок праці та як знайти роботу в умовах війни (поради експерта в "Сніданку з 1+1")

За даними дослідження фахівців з ринку праці, 40 відсотків українців втратили роботу внаслідок війни, 28% працівників зазнали скорочення зарплат, а у 20% вона залишилася на довоєнному рівні. Понад 6% громадян отримують повну суму, але із затримками, а 4,5% навіть підвищили рівень оплати.

Як війна вплинула на зарплати українців

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відпустки, лікарняні та робота онлайн: як змінились трудові відносини під час війни, розповідає голова Державної служби України з питань праці у "Сніданку з 1+1"

Держслужба зайнятості вже нарахувала з березня по серпень 300 000 безробітних, але реальна цифра може бути в рази більша. Хтось з українців увесь час жив на заощадженнях, а хтось підробляв. В будь-якому разі попит на роботу зріс, а от вакансій стало вдвічі менше. За даними опитувань, 2/3 громадян готові йти на посади за меншу зарплату і навіть перекваліфіковуватись.

"Люди, які намагалися відкривати бізнес, вони його відкривають. В нас є певна кількість нових компаній, які охоче залучають працівників. Однак одночасно зростає кількість компаній, які щось не врахували, не мають достатнього фінансового ресурсу і тому вони закриваються. У результаті з'являються безробітні", — пояснила еспертка ринку праці Тетяна Пашкіна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зміни у виплатах: як будуть нараховувати пенсії, зарплату, субсидії та як зміняться ціни з 1 жовтня для українців

Втім, в уряді заспокоюють, що навіть під час глобального падіння економіки, критичного колапсу з роботою в Україні не буде. 

"Падіння на ринку праці, яке мало відбутися, десь на рівні декількох мільйонів, такого ми не спостерігали. В той же період часу в нас з'явилося багато біженців, які просто виїхали частково з країни. За статистикою, за межами нашої країни в пікові часи перебувало майже 8 мільйонів людей. Можемо собі уявити, що приблизно це покрило той рівень стрибку безробіття, який мав відбутися, якби ці люди знаходилися в країні", — розповів радник президента з економічних питань Олег Устенко.

Економіст радить українцям шукати шляхи заробітку, оскільки держава не зможе забезпечувати всіх соціальними виплатами. Уряд здатний зосереджуватися лише на тих групах населення, які відносяться до категорії найбільш вразливих. 

Новини по темі