Чи будуть українські біженці в Європі платити податки двічі: роз’яснення експерта у «Сніданку з 1+1»

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Подвійне оподаткування: чи будуть українці за кордоном платити двічі
freepik.com

Подвійне оподаткування: чи будуть українці, які перебувають за кордоном через війну, змушені двічі сплачувати податки?

Поділитися:

Багато українських біженців, які через війну виїхали за кордон, продовжують працювати дистанційно на українські компанії або ж надавати послуги як ФОП. Вони отримують доходи в Україні та, відповідно, сплачують податки до бюджету нашої країни. Проте чи не доведеться їм платити податки двічі: і в Україні, і в країні, в якій вони наразі перебувають? Розбиралися у "Сніданку з 1+1".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гроші для українців від ЮНІСЕФ: реєстрацію на програму допомоги скоро буде призупинено, встигніть подати заявку

Відповідно до правил, які існують в переважній більшості європейських держав, якщо українці перебувають за кордоном понад 183 дні, вони можуть бути визнані податковими резидентами країни, де отримали тимчасовий захист. А отже будуть змушені платити податки двічі: і в Україні, і там, куди виїхали. Як розібратися з цією ситуацією, щоб не потрапити під подвійне оподаткування? Очільник комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев розповідає:

"Критерій 183-х днів визначає, чи була людина в цьому податковому періоді податковим резидентом цієї країни, чи ні. Тобто якщо вона впродовж 2022 року перебувала на території країни 183 дні, то з великою долею ймовірності вона є податковим резидентом цієї країни і повинна в 2023 році подавати податкову декларацію за місцем перебування і сплачувати податки. Тобто до кінця 2022 року жодних декларацій подавати не потрібно і податки в країні, де ви перебуваєте, ніхто стягувати не буде".

А за цей час до кінця 2022 року українська влада обіцяє вирішити проблему подвійного оподаткування і розробити мехнізм, відповідно до якого біженцям, які продовжують працювати на українські компанії, не треба буде сплачувати податки двічі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Грошові виплати від Міжнародних організацій: коли і кому прийде допомога, як перевірити статус заяв

Данило Гетманцев зауважує:

"Проблема в тому, що недостатньо внести зміни до закону України, адже всі ці відносини регулюються двосторонніми договорами з іншими державами".

Тож зараз відбувається розроблення єдиного механізму, який вирішить це питання. Проте слід розуміти, що до кінця 2022 року питання про подвійне оподаткування взагалі не повинно підніматися, за словами очільника комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики Данила Гетманцева. Детальніше дивіться у відео:

Новини по темі