Дієтолог про шкоду енерготоніків: складові та альтернатива

Сніданок з 1+1
06:30
Будні

Експерт розповідає, як впливають енерготоніки на наш організм.

Поділитися:

Багато людей, утомлюючись від буденних справ та рутинної роботи, періодично відчувають нестачу сил та натхнення. Та життя не стоїть на місті, тому багато з нас шукають альтернативні джерела енергії в напоях та добавках.

Інакше кажучи, людині простіше з’їсти батончик чи випити енерготонік, ніж змушувати себе робити щось через силу.

Дієтолог Галина Незговорова, розповідає про шкідливість енерготоніків, виходячи з їх основних складових.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що потрібно їсти, щоб шкіра обличчя була ідеальною

СКЛАДОВІ ЕНЕРГОТОНІКІВ

КОФЕЇН – потужний стимулятор нервової та серцево-судинної системи. Добава допустима норма – 300 мг. В одній баночці енергетичного напою міститься 100 мг кофеїну. При передозуванні цим компонентом речовиною виникає нервозність, порушення сну, апетиту, перебої в роботі серця.

ТАУРИН – амінокислота, що нормалізує серцево-судинну та нервову системи й обмін жирів. Однак, у великих дозах призводить до розвитку гастриту, виразкових хвороб та аритмії.

ВІТАМІНИ ГРУПИ «В» необхідні для роботи нервової системи, проте, у великій кількості можуть викликати алергічні реакції.

ЕКСТАРКТ ЖЕНЬШЕНЮ ТА ГУАРАНИ – природні психостимулятори, що корисні виключно в маленьких дозах – 3-5 крапель на добу. При перевищенні цієї дози виникає безсоння, неадекватна поведінка та підвищення артеріального тиску.

ВУГЛЕВОДИ  – калорійність однієї баночки енерготоніка складає 200 ккал. А 2 баночки, відповідно – це вже повноцінний обід.

Енергетичні напої не містять ніякої «суперенергії», а тільки примушують організм працювати потужніше. Як наслідок – енергетичні резерви людини поступово виснажуються, – підсумовує дієтолог.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чи всі салати – низькокалорійні: дієтолог розвіює міфи

АЛЬТЕРНАТИВА ЕНЕРГОТОНІКАМ

Замінити дію шкідливого магазинного енергетика легко зможуть чай та кава.

В 2 г зеленого чаю міститься 80 мг кофеїну, а 1 чашка щойно звареної кави забезпечить вам до 200 мг кофеїну.

Новини по темі