Дитина хоче свята, але...: як правильно пояснити, чому святкування під час війни не такі, як раніше (поради психолога)

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Свята під час війни: як правильно пояснити дитині, чому святкування не такі, як раніше (поради психолога)
Pexels/Ylanite Koppens

Як правильно пояснити дитині, чому свята під час війни не такі, як раніше?

Поділитися:

У країні війна, однак діти, навіть розуміючи ситуацію, все ж чекають на свята. Як правильно пояснити дитині, чому родина не разом чому немає грошей на красивий торт, кінотеатр, атракціони та подарунки? Психологиня Катерина Гольцберг розповідає у "Сніданку з 1+1".

Психолог наголошує, що нам потрібно говорити з дітьми про те, що бувають такі речі, коли щось трапляється не так, як нам цього хочеться, іде не за планом. Для нас найголовніше зараз — це безпека. Є люди, які зараз її нам забезпечують, це — наші воїни, а є люди, які мають продовжувати жити за певними правилами:

"Дітям дуже важливо пояснювати сенси свят. Є дуже багато книжок і потрібно говорити простими словами, пояснюючи, як це відбувається, чому і що несе певне свято. Свято — це не те, що навкруги, а те, що у нас в серці. Буває, що начебто свято, а нам не дуже весело, а буває навпаки, бо ми живемо з вірою.  Ми можемо започаткувати нові традиції, які будуть дотичні до тих, які були у наших предків". 

Дітям варто пояснвати, чому ми святкуємо не вдома і що це відбувається не тому, що хтось поганий, а нам просто заважають це нормально зробити російські окупанти. Пояснення важливо давати дітям, бо їм можливо хочется якихось інших наших рішень. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖЯк раніше вже не буде: як планувати своє майбутнє в умовах війни (поради психоаналітика Анни Кушнерук)

Важливо правильно пояснити дитині, щоб вона не думала, що з нею щось не так і не ображалась на батьків:

"Іноді дітям здається, що вони можуть самі щось змінити чи що вони народились в невдалу дату. Уявіть людей, які народились у день початку війни. Все одно ми можемо домовитись з дитиною відсвяткувати, зробити свято, про яке дитина мріє. Треба пояснити, що це не через дитину, а через людей, які нам заважають. Можна говорити, що дитина не одна у такому становищі. Ми можемо відкласти свято і відсвяткували. наприклад, "за тиждень після того, коли війна закінчиться". 

Головне пам'ятати, що обіцянки треба виконувати. І тоді дитина буде чекати закінчення війни і буде ще одна причина відсвяткувати додатково. Поки що можна створювати символічні свята і робити маленькі подарунки. 

Свята в умовах війни: як пояснити дітям, розповідає психолог. Дивіться сюжет:

Новини по темі