Твердий сир 5 продуктів, із якими вишукані сири смакують найкращемістить низку поживних речовин, зокрема білок та кальцій, а також велику кількість вітамінів. Однак під час вживання великої кількості сиру калорії накопичуються дуже швидко. Любителям сиру часто важко контролювати своє бажання поласувати вишуканими сирами. Як правильно споживати сир і залишатися здоровими - розповіли експерти з дієтології. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рецепт вишуканого пирога з сирною начинкою від Руслана Сенічкіна

Надавайте перевагу м’яким видам сиру. Саме у м’яких сирах міститься менша кількість калорій. До прикладу, у 30 г рікоти міститься 50 ккал, фети - 75 ккал, а моцарели - 85 ккал. А ось у швейцарському твердому сирі міститься 130 ккал. 

Усі фермерські сири мають у своєму складі жир. Яким би фермерським не був сир він все одно містить жир. Як відомо, жир збільшує кількість поганого холестерину. 

Контролюйте кількість споживання сиру і залишайтеся у формі. Оптимальна кількість твердого сиру на день - це 100-150 г. М’які сири фету або моцарелу можна споживати від 200 до 230 г на день. 

Різноманітність корисних м’яких сирів вражає. Фета, брі, моцарела, камамбер, домашній сир - з усіх можна приготувати смачні страви для усієї родини. Ми пропонуємо вам три варіанти корисних страв із м’яких сирів, що не нашкодять фігурі і наситять енергією на весь день.

СИРНИКИ З ШОКОЛАДОМ

Інгредієнти:

Домашній сир – 500 г

Манка – 5 ст. л.

Яйця – 2 шт.

Цукор – 6 ст. л.

Шоколад – 100 г

Вівсяні пластівці – 100 г

Приготування:

1. Додаємо у сир 2 яйця, манку, цукор.

2. Усе ретельно перемішуємо.

3. Формуємо сирник, кладемо всередину невеликий шматок шоколаду.

4. Обкачуємо сирник у вівсяних пластівцях.

5. Розігріваємо пательню.

6. Смажимо сирники на рослинній олії.

Страву можна вживати з джемом або сметаною.

ЗАПЕЧЕНІ БАКЛАЖАНИ З ТОМАТАМИ І МОЦАРЕЛОЮ

Інгредієнти:

Баклажани - 2 шт.

Томати - 4 шт.

Моцарелла - 100 г

Часник - 3 зубчики

Оливкова олія - 50 мл

Зелень 

Спеції

Приготування:

1. Розрізати баклажан вздовж на тонці слайси, однак не до кінця.

2. Викласти баклажани на деко, застелене пергаментним папером.

3. Всередину баклажанів викласти нарізані помідори і сир моцарелла.

4. Зафіксувати баклажани шпажками або зубочистками.

5. В окрему миску налити олію, додати натертого часнику та спецій. Перемішати.

6. Помастити рідкою сумішшю баклажани.

7. Покласти страву у піч при температурі 220° на 20 хв. 

КУРЯЧЕ ФІЛЕ З ОВОЧАМИ ТА ФЕТОЮ

Інгредієнти

Філе - 2 шт.

Фета - 150 г

Цибуля - 2 шт.

Сметана - 3 ст. л.

Оливкова олія - 2 ст. л.

Болгарський перець - 3 шт.

Спеції за смаком

Приготування

1. Куряче філе надрізати ножем. Зверху посолити, поперчити та додати прянощі за смаком.

2. М'ясо перекласти в окрему миску. Додати до нього сметану. Залишити маринуватися приблизно на 15 хв.

3. На розігріту пательню додати оливкову олію.

4. Цибулю дрібно нашаткувати і вкинути на пательню. Смажити до золотавого кольору.

5. Болгарський перець нарізати соломкою і додати до цибулі. Смажити на невеликому вогні ще 5-7 хв.

6. Фету нарізати невеликими кубиками, кинути на пательню і посмажити 2 хв.

7. Замариноване м'ясо начинити готовою сумішшю. Закріпити шпажкою.

8. Іншу пательню поставити на вогонь і додати оливкову олію.

9. Посмажити начинені філе на пательні з обох боків.

10. Через деякий час вогонь потрібно зменшити, накрити кришкою і смажити протягом 10 хв до готовності.

Страву можна подавати з різними овочами та посипати ароматними зеленими  травами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рецепт солодкої сирної ватрушки від Валентини Хамайко