«Українська – надзвичайно красива мова. Вона різнобарвна, унікальна. Українською ти навіть звучиш зовсім по-іншому», — Тімур Мірошниченко, ведучий телепроєктів 1+1 media

Як привчати дітей до української: інтерв’ю з Тімуром Мірошниченком

Ведучий "1+1 Україна" Тімур Мірошниченко розповів, як привчати дітей до української мови.

Поділитися:

1+1 media спільно з партнерами продовжують популяризувати українську мову та культуру в межах проєкту «Плюсуй українську». Цього разу розповідаємо історію ведучого телепроєктів 1+1 media Тімура Мірошниченка. В інтерв’ю він розповів про те, в якому мовному середовищі зростав, як ставиться до помилок при переході та як привчати дітей до української. Окрім цього, Тімур поділився своїм досвідом викладання в 1+1 media school в контексті публічних виступів.

Нагадаємо, 7 лютого 2023 року 1+1 media разом зі Всеукраїнським Рухом «Єдині» запустили проєкт «Плюсуй українську», що спрямований на популяризацію української мови та культури, викорінення російського контенту з медіаполя та формування звички спілкуватися як вдома, так і в інших сферах життя українською. 

Розкажіть, в якому мовному середовищі ви зростали? Чи завжди українська мова була у вашому житті?

Стверджувати, що завжди говорив виключно українською – буде не зовсім правдою. Адже зростав у пострадянському середовищі, де оточення, зокрема батьки, здебільшого розмовляли російською мовою. Але все, що стосувалось роботи, було українською від самого початку – з 2005 року, як тільки почав працювати в ефірі телебачення. 

Після 24 лютого 2022 року люди в моєму найближчому оточенні поступово почали переходити на українську – хтось одразу, хтось трохи згодом. Зараз майже всі вони розмовляють українською. Навіть від підписників останнім часом майже не отримую російськомовних повідомлень. Тобто, люди, з якими ми знайомі, умовно кажучи, лише віртуально, все одно з поваги до мене пишуть українською. Це надзвичайно приємно. Мені здається, що великий відсоток людей в побуті продовжують спілкуватись іншою мовою, але принаймні в цифровому вимірі перейшли на українську – ведуть соцмережі, записують stories, коментують українською.

Певний проміжок часу мені було важко не переходити на мову свого співрозмовника. Раніше до цього ставився простіше, це був прояв певної поваги. Однак, останні два роки не переходжу зі співрозмовниками на російську. Що цікаво – коли люди бачили, що я не переходжу з ними на іншу мову, то розуміли, що вони все-таки українці, й продовжували зі мною розмовляти українською.

«Важливо дітям пояснювати зрозумілою для них мовою те, що відбувається в суспільно-політичному житті країни».

Розкажіть про українську мову в житті ваших дітей. На вашу думку, що важливо враховувати при їхньому вихованні?

Мої діти повністю розмовляють українською. Звісно, були різні етапи. Марко – він трохи молодший – основні свої розмовні функції розвивав, коли вже всі навколо говорили українською. Він одразу спілкувався виключно українською, в нього не було якогось перехідного періоду. У Мії – вона старша – було здебільшого російськомовне оточення. Був період тривалістю приблизно півроку, коли вона в садочку переходила на російську з однолітками, які розмовляють цією мовою. Зараз вона цього вже не робить. Всі пройшли цей етап, і я теж.

Ми повністю викорінили  російськомовний контент у дітей. Виявилось, що настільки багато класного  дитячого українськомовного контенту, що цей перехід відбувся швидко та безболісно. Діти, попри вік, абсолютно розуміють, що відбувається довкола, зокрема вибудовують логічний ланцюжок – росіяни запускають ракети, а значить російськомовний контент споживати не потрібно. Зараз мої діти – навпаки, контролери. Коли ми з ними приходимо в якийсь заклад, де є дитяча кімната, і там на YouTube ввімкнене якесь відео російською, то діти на всю кімнату кричать: «Тато! Мамо! Тут російськомовні мультики!». Тоді персонал швидко реагує на це.

У мене діти свідомо й відповідально ставляться до цього. Ми з ними поговорили, нічого не забороняли, не нав'язували – вони самі все зрозуміли. Тому, важливо дітям пояснювати зрозумілою для них мовою те, що відбувається в суспільно-політичному житті країни. Щоб вони розуміли, чому лунає тривога, через що їм доводиться спускатися в укриття… Далі, після побудови цих логічних ланцюжків, треба працювати зі свідомістю.

Тімур Мірошниченко

«Ми все одно прийдемо до того, що всі будуть розмовляти українською мовою».

Чому важливо говорити українською, споживати українськомовний контент, вивчати українську історію?

Першочергово це важливо в плані ідентифікації, адже це наша мова й культура. Сьогодні ми знаємо українську тільки завдяки тому, що в будь-який проміжок історії були люди, які розуміли важливість її вивчення. Якби в певний час відбувся якийсь глобальний злам всього цього, то сьогодні ми могли б і не знати про існування нашої держави, культури й мови. Люди передавали ці знання з покоління в покоління і тепер ми знаємо, наприклад, чим славилась Київська Русь та інші історичні етапи. Тобто тут йде мова про збереження ідентичності.

Культура – це найкоротший шлях до розуму й серця людини. Плекати в собі правильні громадянські цінності потрібно з усіх важливих джерел – музика, кіно тощо. Впевнений, ми все одно прийдемо до того, що всі будуть розмовляти українською мовою. Звісно, що залишиться певний відсоток людей, які спілкуватимуться російською, але тотальна більшість буде повністю українськомовною, як це й має бути в Україні. Ми точно до цього прийдемо, питання лише в тому, скільки це займе часу – 5, 10, чи, можливо, 20 років…

«Кинути російську – це як кинути  курити».

Як ви ставитесь до помилок у мові людей, які переходять на українську?

Кілька років тому я переживав за все, що звучало, але згодом зрозумів, що такі дрібниці не впливають на загальне враження. Помиляються абсолютно всі. Можна оступитися, але головне не впасти й рухатися далі. Дивлячись на моє оточення, яке протягом кількох років проходило трансформаційний період, можу сказати, що кинути російську – це як кинути курити.

Також має значення твоє прагнення, перфекціонізм у цьому питанні – наскільки ти хочеш вкладатися. Чим більше вкладаєшся щоденно, тим швидше це все буде відбуватися і відбиватися на тобі. Головне – ціль. Не треба сходити з дистанції.  

Як сприймати власні помилки під час переходу на українську мову?

Важливо розуміти, що не все відбувається одразу. Зараз діти в школі вивчають українську 11-12 років і все одно є що вивчати після цього. Об’єми настільки великі, що за один вечір «прочитав і знаю» не буде. Професійні спортсмени щодня тренуються не тому, що вони не вміють, а тому, що вони мають підтримувати форму, розвиватися, досягати, виходити на якісно новий рівень. Так само в навчанні, опануванні чи шліфуванні української мови.

Тімур Мірошниченко

«Це не просто наша ідентифікація – це питання існування, виживання, процвітання майбутнього»

Що ви можете порадити людям, які тільки починають переходити на українську?

По-перше, домовитися з собою. Пообіцяти собі, що будете видаляти російську з гаджетів, спілкуватися в цифровому світі українською, збільшувати кількість часу або одразу змушувати себе говорити українською вдома. Облаштовувати навколишній світ таким чином, що вам ніде буде використовувати російську. Звісно, ви пройдете всі стадії, починаючи зі спротиву, гніву, неприйняття… Але воно того варте, тому що українська – надзвичайно красива мова. Вона різнобарвна, унікальна. Українською ти навіть звучиш зовсім по-іншому. Трансформація може тривати різний проміжок часу, але ви й не помітите, як згодом защебечете. 

По-друге, важливо розпрацювати артикуляційний апарат. Після того, як вам буде подобатися ваше звучання, ви ще більше закохаєтесь в українську.

Найголовніше – пам‘ятати, що це екзистенційний момент. Це не просто наша ідентифікація – це питання існування, виживання, процвітання майбутнього. Все це буде українською мовою.

Ви є куратором курсу «Побудова виступу» в 1+1 media school і тренером в контексті публічних виступів. Розкажіть детальніше про ваше викладання. Яка атмосфера панує на заняттях? Які практичні вправи виконуєте зі студентами та яким є їхній фідбек?

На нашому курсі ми допомагаємо людям зрозуміти, над чим потрібно попрацювати, щоб якісно вдосконалити свої презентаційні навички, збільшити сміливість та впевненість у собі. Практично у кожної людини є все від природи, але потрібно точково працювати над тим чи іншим параметром, щоб отримати ті самі вміння. Ми багато говоримо про те, як підготуватися до виступу правильно, що потрібно зробити з собою як внутрішньо, так і зовнішньо.

Тімур Мірошниченко

Можна технічно прокачати людину в ораторському мистецтві, сценічному мовленні, акторських здібностях, але насправді кожна людина може зробити це і самостійно. Якраз-таки на нашому курсі ми ніби направляємо людину в правильному напрямку. Після чого вона розуміє, над чим потрібно працювати, що слід прокачувати, куди рухатися взагалі. Фідбек завжди класний. Після занять студенти виходять дуже щасливі, натхненні робити щось для себе та працювати над собою.
 

Новини по темі