5 міфів про дієти та правда, яка вас вразить

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Спростовуємо популярні міфи про дієти

Як легко скинути зайві кілограми і не нашкодити своєму здоров’ю

Поділитися:

Дієти – дуже популярна тема і тому так багато в ній маніпуляцій та зловживань. У мережі повно швидких дієт, а також рекомендацій від людей, які не мають медичної освіти і не несуть відповідальності за свої поради. Ми поспілкувалися з експертами програми Сніданок з 1+1 і зібрали в одній статті фахові думки з приводу здорового харчування. Отже, найбільш популярні міфи і правда про харчування під час дієти.

1. Їсти фрукти під час дієти – не можна, адже в них міститься цукор.

Фрукти та овочі містять безцінні вітаміни та мікроелементи, без яких повноцінне функціонування нашого організму – неможливе. Більше того, саме клітковина та фруктові кислоти допомагають правильно засвоювати всю іншу їжу, яку ми вживаємо. З точки зору здорового харчування, найбільш корисний обід чи вечеря – це шматок м’яса з овочевим салатом.

Фрукти та ягоди є не менш важливими для нас, ніж овочі та зелень. І не їсти фрукти у сезон врожаю – це злочин проти свого організму. Адже за літо ви накопичуєте собі корисний багаж, щоб протриматися без хвороб у холодні місяці року.

Щодо власне цукру, то фруктоза – фруктовий цукор – має ряд особливостей, які суттєво відрізняють її від солодощів у вигляді випічки чи цукерок. Фруктоза вдвічі солодша за цукор, отже для почуття задоволення вам треба вдвічі менше солодких фруктів, ніж цукерок. Вона забезпечує організм енергією вдвічі швидше та ефективніше, ніж цукор. Ну і нарешті, фруктоза має здатність проникати у клітини, не використовуючи інсулін. І через це рівень цукру в крові підвищується втричі менше, ніж при споживанні звичайного цукру.

2. Макарони під час дієти – заборонені, так само, як випічка і все, що зроблене з борошна.

Насправді, макарони з твердих сортів пшениці – корисний та якісний продукт. У борошні з твердих сортів крохмаль та глюкоза – врівноважені. А ще такі макарони допомагають тримати рівень інсуліну в крові на потрібному рівні, а це напряму пов’язано з набором зайвої ваги.

Макарони з твердих сортів насичують організм корисними речовинами і швидко дають відчуття ситості. Якщо ви на дієті на бажаєте схуднути – спокійно робіть пасту з овочевими соусами (песто, томатний) та оливковою олією. Їсти таку страву можна на обід кілька разів на тиждень.

3. Хліб не можна їсти тим, хто хоче схуднути.

Справді, хліб – не надто корисний продукт і він не особливо потрібен нам з точки зору енергії. Зазвичай, ми їмо хліб через звичку. Ідеальний сніданок – це каша з медом, ягодами та фруктами, без хлібу. Ідеальний обід та вечеря – суп чи салат, курка, м’ясо чи риба з овочами, теж без хлібу. Ідеальний перекус – ягоди, сухофрукти, горіхи, кисломолочна продукція. А про бутерброди, сендвічі та бургери взагалі варто забути, як про їжу, яка важко засвоюється.

Але існують люди, яким просто важко повністю відмовитися від хліба. Для них є вихід – цільнозерновий хліб, що містить багато вітамінів та клітковини. А також сухарики з житнього хліба, піта, мексиканська тортілья та лаваш, який можна підсушити у духовці. У невеликій кількості ці види хлібу шкоди не зроблять та ваги не додадуть. Головне – не страждати через відсутність у раціоні чогось, що дуже хочеться. І – пам’ятати про міру в усьому.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Фруктова дієта - користь чи шкода?

4. Їсти після 18-00 – заборонено.

Одне з правил здорового харчування говорить про те, що оптимальна перерва між прийомами їжі має складати 2-3 години. А їсти треба невеличкими порціями. В такому режимі ваш метаболізм працює, як годинник. І ви ніколи не будете переїдати, адже просто не встигатимете зголодніти.

Та лише уявіть, якого стресу зазнає ваш організм, який погодували о 18-тій, а потім дали смачненького аж зранку, близько 9 години. Поїсти останній раз в шостій вечора можуть дозволити собі лише люди, які лягають спати та міцно засинають о 21-ій, максимум – о 22 годині вечора.

Насправді, немає нічого страшного в тому, щоб перекусити чимось легким після 18-00. Звісно, не бутербродом з котлетою о другій ночі. І не солодощами з трьома чашками чаю чи кави. Але якщо це буде сирковий некалорійний десерт, фруктовий чи овочевий салат, йогурт чи навіть шматочок нежирного курячого м’яса – без гарніру та хліба – така легка вечеря після 18 чи навіть 20-ої – точно не нашкодить.

5. Розвантажувальні дні приносять користь та допомагають схудненню.

Всі розуміють розвантажувальні дні по-різному. Дехто практикує повне голодування один раз на тиждень. Дехто переходить на кефір, коли хоче швидко скинути пару зайвих кіло. Інколи це справді допомагає, але скинуті кілограми після таких днів швидко повертаються назад та «приводять» разом із собою ще парочку.

Чому так відбувається? Організм людини – це машина, а машині потрібне пальне. Якщо ви цілий день нічого не їсте, організм впадає у паніку і починає спалювати запаси. Це ніби добре, але після пережитого стресу він накопичуватиме енергію «на майбутнє» з подвійним ентузіазмом. А потім – знов дієта і знов зайва вага. Така гойдалка виснажує та зрештою сильно вас демотивує.

Озирніться навколо – зайві кілограми та погану фігуру часто мають люди, які захопилися дієтами та розвантажувальними днями. Без допомоги фахівця, без уваги до свого самопочуття та здоров’я, вони почали пробувати на собі всі дієти підряд і нанесли шкоду своєму організму. Порушився метаболізм, почалися проблеми з гормонами.

Хороша новина – все це можна виправити. Але не дієтами, а правильним підходом до харчування.

Фахові дієтологи давно вже відмовились від слова дієта, і натомість пропонують інший підхід – здорове харчування і баланс. Лише такий підхід, побудований на здоровому способі життя, дає довготривалий ефект.

Треба змиритися з тим, що ви не схуднете за тиждень чи місяць раз і назавжди. На це знадобиться тривалий час. І схуднення має базуватися не лише на програмі харчування, але і на пропорційному фізичному навантаженні. Такий підхід дає стабільний результат і приносить користь, а не шкоду вашому організму.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Жіноче здоров'я: подбай про свої груди

Новини по темі