Як вберегти стосунки та як правильно сваритись в умовах війни (поради психотерапевта Олега Чабана)

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Як правильно сваритись і вирішувати конфлікти з коханою людиною (поради Олега Чабана)
Pixabay/lrasonja

Поради психотерапевта, як правильно сваритись.

Поділитися:

Війна стала величезним випробуванням для стосунків. В один день романтика й метелики змінилися на стрес та агресію. Поцілунків стало менше, а сварок більше. Як стабілізувати взаємини в умовах війни та навчитися кохати попри навколишні обставини розказав психотерапевт Олег Чабан в ефірі «Сніданку з 1+1».

«Будь-які випробування, не тільки війна  (до цього була пандемія Covid-19)  – і купа розлучень, агресії в сім’ях. Тоді чоловіки злились на жінок тільки тому, що ті були поряд із ними замкнені в силу пандемії, самоізоляції, карантинів… Страждали діти. Всі країни: і Китай, і Європа, і США мали величезну кількість розлучень. Те, що відбувається зараз, це потрясіння, потрясіння перш за все не для держави, це зрозуміло, а для нас. Тому що держава починається із нас з вами, сімей. От не даром кажуть, що сім’я – це ланцюжок держави.

Перебування разом і в хронічному стресі це супер випробування і для мізків, і для дружин, і чоловіків, які б там не були теплі та тривалі відносини. Це потрібно знати. Знання – це озброєння. Потрібно знати, що якщо ви живете у стресі, який називається війна, цей стрес уже зайшов у вашу сім’ю. Піднімається рівень кортизолу і потрібно знати, що можуть бути сварки. І тоді починається парадоксальна, можливо, смішна, річ. Потрібно знати, як правильно сваритися. Інколи навіть ці теми потрібно обговорювати. Справа у тому, що поки ти ще не сваришся, мізки включаються і ти чуєш іншого, потрібно домовлятися.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як підтримувати стосунки на відстані під час війни (поради психологині Анни Кушнерук)

Олег Чабан переконує, якщо вже виникла сварка, важливо говорити лише про предмет сварки: наприклад, якщо це не вимита тарілка, то про посуд і ні в якому випадку не переходимо на минуле. Машини часу немає і ми не повернемось назад щось виправити. Живемо сьогоднішнім днем і у сварці не витягуємо нашого минулого життя: хто що коли говорив чи робив. Також, варто пам’ятати, що часто під час сварки свідками є діти, які або мовчать, або плачуть. Тому дуже важливо при сварці усамітнитись, вийти в іншу кімнату і не підвищувати голосу. Важливо взяти за правило ніколи дітей у сварку не втягувати. Навіть якщо чоловік засмутився, одягся, грюкнув дверима і пішов, дитині варто обов’язково сказали, що її люблять, і тато її любить.

Існують техніки, як зупинити сварку у її розпал:

«Це зробити собі «стоп» і почати розглядати того, із ким сваришся. Не слухати, а просто розглядати. Не цинічно, хмикаючи, це навпаки спровокує. А спокійно розглядати. Це викличе жаль. Оцей стоп власним думкам. І навіть після того, коли вже помирилися, коли вже переспали і був секс, поверніться до проблем, які викликали сварку і проговоріть ці речі: що в нас було, що було не правильно у поведінці, кого це могло ранити, чим це закінчилось для кожного».

Взагалі, у сварці перемагає той, кого починають чути, вважає Олег Чабан:

«Не той, хто голосніше перекрикує, а той, кого починають чути, той і перемагає. Якщо на тебе підвищують голос, стиш свій голос і говори повільніше. І до тебе почнуть прислуховуватись, або замовкни і дивись».

Як впоратися зі сварками з коханими та навчитися кохати в умовах війни – дивіться поради психолога Олега Чабана:

Новини по темі