Познайомився на харківському пероні, а через 5 років рятував від війни: вражаюча історія Павла з Фінляндії та Ганни з України

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Випадково зустрів на харківському пероні, а через 5 років рятував від війни: історія Павла з Гельсинкі, який втратив зв'язок з подругою під Києвом та розповів про війну в Україні Фінляндії

Історія Павла з Гельсинкі, який розшукував подругу під Києвом та розповів про війну Фінляндії.

Поділитися:

Павло та Ганна випадково познайомилися на пероні харківського вокзалу, і ця зустріч переросла в міцну дружбу. Тоді Павло навіть уявити не міг, що через 5 років буде дистанційно рятувати незнайомку від війни у його рідній Україні та розповідати всю правду про події на Батьківщині у Фінляндії. Він розповів "Сніданку з 1+1", як йому це вдалося.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Я зависла у лютому й чекаю, коли це завершиться", — історія жінки з Маріуполя, якій при евакуації з міста довелося пройти через російський фільтраційний табір

Павло родом з Луганської області, міста Сватова. Кожного літа приїздив до бабусі з дідусем, у нього там було купа друзів. Нині він разом з мамою живе у Фінляндії, місті Гельсинкі та працює у сфері IT.. Закордон родина переїхала у 1997 році. У 2017-му хлопець вчергове гостював в Україні, але та його поїздка стала особливою:

Їхав я з Харкова у Полтаву, а на пероні побачив неабиякої краси дівчину. Я підійшов та спитав, чи не їде вона випадково теж до Полтави. Пам'ятаю, була невелика пауза, не знав, що сказати. Тоді вона запропонувала разом випити чай. Так і зав'язалася розмова.

Майже 4 години дороги вони проговорили без зупину. Ганна тоді розповіла, що сама з Харкова, живе у Києві й працює швачкою. Після знайомства Ганна та Паша не розгубилися по різних країнах, і вже 5 років їздять одне до одного в гості, а інколи й подорожують разом. Вони стали гарними друзями.

24 лютого війна застана Ганну вибухами у Києві. Паша прокинувся у Гельсинкі та не повірив новинам з України. Хлопець вмовляв дівчину поїхати на захід, закордон. Але Ганна разом із друзями вирішила сховатися у знайомих у селі Прибірськ, що на Київщині. Прибірськ всього в 12 км від СМТ Іванків, де запеклі бої розпочалися з перших днів війни. Також недалеко ЧАЕС, яку захопили окупанти. Ганна застрягла там на 1,5 місяці. Це місце стало пасткою для 12 людей, а сирий холодний підвал — їхнім прихистком.

Ганна розповіла, що коли вони вийшли в перший ж день з підвалу подихати свіжим повітрям, прям над її головою винищувач випустив боєкомплект. Підірвали усі найближчі мости, а потім там ще й створилася колона. За тиждень повністю зник зв'язок. Вперше за 5 років Павло не зміг поговорити з Ганною. Він робив усе, щоб врятувати дівчину та її друзів з окупованого села. Звертався до волотерів та Червоного Хреста. Паша достукався до фінської преси, і ця історія про війну в Україні набула у Фінляндії неабиякого розголосу.

Кожен мій ранок розпочинався з того, що я 15-30 хвилин намагався додзвонитися до Ані, — розповів Павло.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Щоденники війни: історія студентки медичного університету, яка з батьками рятувала людей у підвалах Маріуполя

Одного дня повідомлення від дівчини таки отримав: сусід вирішив допомогти Ганні знайти зв'язок. Паша дізнався, що дівчина жива та здорова. Згодом селище Іванків звільнили від окупантів, і 6 квітня дівчина вирвалася з Прибірська. Павло зізнається: думки про те, що Ганна не повернеться, не припускав. 

Зараз Павло активно допомагає українським переселенцям у Фінляндії, і сподівається, що всі, кого розлучила війна, дуже скоро зустрінуться. Сам він вирішив, що після перемоги прилетить до України чи не першим літаком, щоб обійняти дівчину та рідних.

Дивіться сюжет:

Новини по темі