«Тут в жодній хаті немає такого, щоб не розстріляли людину», – Раїса Голенюк з Бучі розповіла про пережиті жахи окупації

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Щоденник війни: історія пережитих жахів і виходу з Бучі

Про пережите в окуповані й Бучі розповіла Раїса Голенюк разом з донькою і онукою.

Поділитися:

Про жахи російської окупації у "Сніданку з 1+1" розповіла родина з 3-х поколінь жінок: Раїса Голенюк з Бучі разом з донькою та онукою у "Щоденниках війни".

ЧИТАЙТИ ТАКОЖ: «Мамо, будь ласка, я не хочу помирати», – у «Щоденниках війни» історія Валентини, яка на 6-му місяці вагітності з 10-річним сином і чоловіком евакуювалася з Маріуполя

У середині березня, коли жити в Бучі стало зовсім нестерпно і дуже небезпечно, пані Раїса з донькою, онукою та котами прийняли рішення вибиратися з окупації. За цей час вони побували і на заході України, і за кордоном, і в тимчасовому прихистку в гуртожитку у Києві. Перебуваючи ще в Києві родина разом з ведучим 1+1 Костянтином Грубичем відвідали рідне подвір'я у Бучі. Пані Раїса тоді сказала:

"Моя хата історична, вона витримала ще ту війну, встояла і зараз".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мужність української жінки: 82-річна Галина Пільська під час окупації Гостомеля нишком забрала з рідної хати сімейну цінність – родовід

І хоча будинок встояв, вікна в ньому повилітали, а на подвір'ї окупанти розтрощили літню кухню. Пані Раїса з донькою та онукою боялися повертатися додому і заходити до будинку, поки все не перевірять сапери. Черга була величезна, на момент зйомки сюжету з Костянтином Грубичем ця родина була 1548-ма в черзі. Проте вони пішли іншим шляхом, що пришвидшило процес: зателефонували за номером 101 і викликали таким чином саперів. Бригада приїхала доволі швидко, все дуже уважно обстежила і знайшла на подвір'ї розірваний снаряд.

Закликаємо всіх мешканців тимчасово окупованих територій, які вже можуть повернутися додому, не робити цього, поки ваше подвір'я та будинок не обстежить ДСНС на предмет замінування.

Зараз родина пані Раїси вже вдома, в Бучі, у рідному будинку. Про пережите і побачене в російській окупації жінка розповідає у "Сніданку з 1+1":

"Місяць вони знущалися над усіма сусідами. Тут в жодній хаті немає такого, щоб не розстріляли людину. Хліба ми не бачили з перших днів війни. Було скрутно, але треба було триматися, бо це наша земля".

Зараз пані Раїса зізнається, що має змішані почуття: величезну злість на російських окупантів, які стільки горя завдали її рідній Бучі і її мирним мешканцям, та радість за те, що всі її близькі люди живі. Раїса Голенюк з Бучі впевнено говорить:

"Відбудуємо все, буде ще краще, ніж було!"

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «14 квітня я востаннє говорила з татом», – донька захисника з «Азовсталі» закликає не забувати про полонених бійців

Детальніше історію пані Раїси з Бучі дивіться у "Щоденниках війни":

Відомий український режисер Алан Бадоєв спільно з телеканалом 1+1 працює над особливим документальним фільмом про війну під назвою “Довга доба”. Майбутня стрічка — це перший великий проєкт, який у художній формі осмислює свіжі та ще такі болісні події війни, яку росія розв’язала проти України. Також Алан Бадоєв разом з телеканалом 1+1 презентував сайт збору матеріалів для майбутнього документального фільму “Довга доба”.

Посилання на сайт: dovgadoba.1plus1.ua.

“Довга доба” — це історія про життя, мрії та плани українців, останній день нашого мирного життя та початок нового етапу, який розпочався 24 лютого під звуки бомб та сирен. Для того, щоб стати співавтором документальної стрічки “Довга доба”, потрібно заповнити анкету та надіслати відеоматеріали, на яких зафіксовані ваші родини у останній мирний та щасливий день перед початком війни. А також відео, які показують вашу сім'ю (разом або окремо) у день початку війни — 24 лютого: перші бомби, ваша перша реакція, ваші записи протягом першого дня, перша ніч, розмови. 

Просимо передавати матеріали без будь-якого монтажу. Розкажемо історію нашої країни разом!

проєкт Бадоєва

Ознайомитися детальніше з офіційними правилами участі можна тут.

Новини по темі