Як убезпечити себе за кордоном: ексклюзивні поради від експертки "Говорить вся країна" Альони Кривуляк

Говорить вся країна
19:30
Пн-Чт
У "Говорить вся країна" відкрили подробиці засекреченої справи Європи про вбивство двох українок у Німеччині

У "Говорить вся країна" відкрили ексклюзивні подробиці найбільш засекреченої справи Європи, про яку писали всі світові ЗМІ.

Поділитися:

З понеділка по четвер, о 19:30 на телеканалі “1+1 Україна” відбувається показ нового сезону суспільно-важливого токшоу “Говорить вся країна”. Проєкт має на меті розібратися в резонансних справах, встановити справедливість та навчити українців відстоювати свої права.

Темою нового епізоду стало найбільш резонансне вбивство двох українок у Німеччині, яке скоїли росіяни. Неподалік міста Хоккенхайм знайшли тіло жінки, нею виявилась 27 річна українка Мати Марина і її донька Маргарита тікали від війни в Україні, але їх жорстоко вбили неподалік від табору для біженців. Виявилось, що злочинці - росіянка та німець, у яких вдома знайшли новонароджену доньку українки - півторамісячну Мію. Ким були ці люди і як їм вдалось увійти в довіру вагітній Маргариті та її матері?

Маргарита ще з початку повномасштабного вторгнення переїхала до Словаччини. За словами її подруги Валентини, жінка не змогла продовжувати працювати у цій країні,  будучи вагітною, тож вона обрала саме Німеччину, що славиться високим соціальним захистом дітей і українських біженців. До доньки доєдналася і її мати - Марина, аби допомагати з новонародженою дитиною. Жінки долучились до різних груп у соцмережах, де шукали волонтерів, що допомагають з перекладом на німецьку мову. На прохання одразу ж відгукнулась Інна - майбутня вбивця біженок. Своїм знайомим українки неодноразово розповідали, як Інна з чоловіком допомагали їм з документами, платили в ресторанах і навіть возили жінок подорожувати. Жорстоке вбивство відбулось 6 березня. У той день Маргариту і Марину пара сумнівних друзів повели у ресторан, де Марині стало погано. Маргариту з донькою вони завезли додому, а її маму нібито доставили в лікарню. Згодом тіло Марини було знайдено у річці, а Маргариту спалили, залишивши її новонароджену доньку у себе на опікунстві. Очевидною ціллю злочинців було забрати дитину, адже саме напередодні було підписано документи на опікунство маленької Мії. Ймовірно росіяни запевнюючи, що допомагають жінкам оформити соцвиплати потайки підсовували ім на підпис зовсім інші папери, що дозволяли Інні і її чоловіку взяти опіку над маленькою дитиною.

Злочинці постійно приховували своє обличчя: то прикривали капюшоном, то надягали перуки. Та чому подібна поведінка не стала для жертв підозрілою, і Маргарита з Мариною настільки довірились сумнівній парі волонтерів - розповіла експертка проєкту, психологиня Оксана Зайцева:

“Відіграють роль її особистісні риси. По-перше, вона була вагітною, критичність мислення знижена. По-друге, вона була в стані стресу, дуже хотілося, щоб хтось піклувався про неї. Вбивці це відчули. Вони запропонували їй саме те, що вона очікувала. На жаль, їхня мета була зовсім інша. Чому жертви підпадають під вплив таких людей? Це першочергово встановлення довіри і маніпуляції з боку цих людей, вони витратили дуже багато часу на будування довірливих стосунків, і це сталося не за один день, а  декілька місяців. Те, що доєдналася до цього мати, можливо, спочатку їх збентежило, але потім вони зрозуміли, що можна впливати - і це навіть спросило задачу. Обидві жінки довіряли цим людям, вірили у їхню доброту. Вбивці стежили і вивчали своїх жертв. Вивчали поведінку Маргарити і матері, дивились, на що вони реагують. Вони створили всі умови для нападу, все ретельно продумали. Спадає на думку, що ці люди мали підготовку або зналися на психології. Нападники спеціально створили обставини, де жертва більш вразлива і доступна для  атаки. Ми можемо констатувати, що вбивство перенеслося з лісу до ресторану, жертв розділили. Можливо, в лісі вони зрозуміли, що з двома жінками, які можуть боротися за життя дитини, буде важко. Вони також використовували психологічно-емоційні методи маніпуляцій. Вбивці користувались тим, що жертви не знали німецької мови і, таким чином, оформили документи опікунства. Діяла ця пара досить поступово - це традиційна поведінка вбивць, які готуються скоїти злочин: посилювати тиск на них і заганяли в ту пастку, у якій дівчата опинилися”.

Маленька донечка Маргарити Мія наразі залишається у Німеччині. В Україні у немовляти є 21 річна тітка Євгенія - донька Марини і сестра Маргарити. Дівчина прагне забрати маленьку дитину собі в Україну і виховувати її. На жаль, закони Німеччини на даний момент не дозволяють швидко вирішити це питання. Нині у Німеччині проживає понад 1 мільйона 200 тисяч українців, які втекли від війни. Експертка проєкту, директорка департаменту національних гарячих ліній ГО “Ла Страда Україна” Альона Кривуляк розповіла, як убезпечити себе за кордоном для запобігання подібних випадків:

“1. Нікому і за жодних обставин не довіряйте свій паспорт. Ваш паспорт завжди має знаходитися лише у вас. Перед виїздом зробіть собі кілька копій  паспорту чи хоча б сфотографуйте його та надішліть собі це фото на електронну пошту або у хмарне середовище. Памʼятайте, що єдині люди, які можуть брати в руки ваш паспорт, крім вас самих, це прикордонники та прикордонниці.

2. Не сідайте в автівки до людей, які пропонують завезти вас в якесь безпечне місто, прихисток і т.д. Це може бути небезпечно. В таких випадках краще користуватися громадським транспортом, або ж, якщо ми говоримо за організації, які надають прихисток за кордоном, то всі вони здійснюють групові перевезення автобусом. Якщо ж ви все-таки наважилися сісти в приватну автівку, то перед поїздкою в ній обовʼязково подивіться на документи водія, сфотографуйте автівку, так щоб було видно її номер, марку та колір. Цю інформацію надішліть своїм рідним або близьким в Україні, з ким Ви тримаєте контакт.

3. На кордоні намагайтеся бути в групі з іншими українками та українцями. Якщо ви перебуваєте одні - це робить Вас більш вразливими.

4. За кордоном звертайтеся за допомогою лише до державних структур, громадським організацій та волонтерських центрів. Не погоджуйтеся на пропозиції приватних осіб. Якщо вам пропонують волонтерську допомогу, запитайте, яку організацію представляє волонтер або волонтерка. Кожний і кожна з них не можуть просто займатися волонтерською діяльністю самостійно. Будь-який закордонний волонтер або волонтерка мають представляти якусь волонтерську організацію або центр.

5. Залиште своїм рідним та близьким в Україні, з ким ви будете на контакті, всю детальну інформацію про своє майбутнє місце перебування - яка країна, яке місто, де саме та з ким будете проживати (точна адреса та контакті номери телефонів). Про будь-які зміни у вашому маршруті, обовʼязково повідомляйте своїх рідних та близьких. Також перед виїздом залиште кілька копій Вашого паспорту, а також свіжі фото для рідних і близьких, які перебувають в Україні, аби у разі, критичної ситуації вони могли допомагати Вам по місцю.

6. Намагайтеся підтримувати постійний звʼязок з рідними і близькими в Україні”.

Вбивці двох жінок наразі перебувають під слідством і справою займається німецька поліція. Які додаткові деталі справи виявили у випуску та хто є батьком маленької Мії?

Дізнайтеся, яке дивне повідомлення Маргарита відправила подрузі у день зникнення у новому епізоді "Говорить вся країна", що виходить з понеділка по п'ятницю, о 19:30 на телеканалі “1+1 Україна”.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Новини по темі