Як уникнути отруєння влітку

Як уникнути отруєння влітку
freepik.com

Ступінь отруєнь улітку доволі високий.

Поділитися:

На жаль, ризик харчового отруєння є завжди. А влітку ступінь цього ризику значно зростає. Щоб уникнути небажаних проблем зі здоров’ям, до вибору продуктів у спекотний період краще ставитися прискіпливіше.

ДЖЕРЕЛА ХАРЧОВОГО ОТРУЄННЯ ВЛІТКУ

Немиті фрукти, ягоди, овочі, зелень. Навіть якщо вони з вашої домашньої грядки, їх потрібно ретельно мити.

Кавуни. Звісно, багатьом важко втриматися від спокуси посмакувати цією соковитою довгоочікуваною ягодою. Та будьте обережними: кавунами, що з’явилися першими, легко отруїтися, адже вони мають дуже високу концентрація нітратів і нітритів. Особливо не рекомендується давати ранні кавуни дітям. Тож улюблену літню ягоду потрібно купувати в розпал сезону.

Салати. Якщо ви бажаєте купити готовий салат, звертайте увагу на його заправку. Краще оминати салати із майонезом – особливо ті, які, як кажуть у народі, «потекли».

До того ж не варто поєднувати в салаті декілька «ризикованих» інгредієнтів, наприклад гриби, яйця, м’ясо та рибу. Вони доволі швидко псуються та можуть спричинити важке отруєння.

Кондитерські вироби з білковим кремом та пиріжки з м’ясом, які зберігалися надто довго чи з порушенням санітарно-гігієнічні вимог.

Консервовані продукти. Неможливо бути стовідсотково впевненими у їхній якості та придатності до споживання. Тож зачекайте з придбанням консервів до настання осені.

Риба. Під час вибору риби звертайте увагу на те, на якій кризі вона лежить. Крига має бути крихкою, а не суцільним шматком льоду. Очі риби мають бути вологими. Також вас має насторожити риба без голови. Пам’ятайте, що вона псується саме з голови! Інша річ, якщо ви купуєте рибне філе – зрозуміло, що його підготували для зручного використання.  

Кисломолочні продукти. Звертайте увагу на дату виготовлення продукту. Будьте пильними, адже деякі виробники ставлять на товарі дату виробництва наперед.

Зім’яте морозиво. У ньому, швидше за все, давно «оселилася» кишкова паличка. Краще оминайте заморожені продукти, що змінили свою форму.

Ще один корисний лайфхак, котрий радимо взяти на замітку – від магазинних холодильників, у яких зберігають продукти, має добре віяти холодом. Якщо такого не відчувається, пильніше придивляйтеся до того, що купуєте. 

Алкоголь. Звісно, спиртними напоями можна отруїтися не лише влітку. Але оскільки алкоголь залишається одним із найпоширеніших джерел отруєнь, не можемо про нього не згадати. Тим паче, пікніки, літні свята часто не обходяться без спиртного. Щоб уникнути отруєння, від алкоголю краще відмовитися або ж обирати напої з особливою обережністю. До слова, під час вживання алкоголю можна прийняти спеціальні засоби, які попереджають отруєння.

 

СИМПТОМИ ХАРЧОВОГО ОТРУЄННЯ

- Відчуття слабкості.

- Підвищена температура.

- Біль у животі та голові, запаморочення.

- Нудота, без полегшення після блювання.

- Діарея.

ЩО РОБИТИ ПРИ ХАРЧОВОМУ ОТРУЄННІ

1. Очистити шлунок, випивши 2-3 літри чистої води та викликати штучне блювання. Але не можна таким чином викликати блювання у вагітних, дітей та у людей з підвищеним артеріальним тиском.

2. Прийняти ліки, які не лише допоможуть позбавити організм від токсинів, а й які «огортають» слизову шлунково-кишкового тракту, захищають її та не дають всмоктуватися токсинам, які ще залишилися. До речі, такі ліки можна приймати для попередження отруєння. Узагалі, зручний пакетик-саше від отруєння краще завжди мати з собою – на роботі, на святі, відпочинку, під час поїздки.

3. Продовжувати пити воду, краще лужну.

4. Упродовж тижня потрібно дотримуватися дієти, яка передбачає відмову від жирного, смаженого, гострого, а також від свіжих овочів та фруктів. Страви мають бути відвареними або запеченими.

5. Якщо стан не покращиться, обов’язково потрібно звернутися до лікаря.

 

Новини по темі