Яке сьогодні свято – 15 липня: День славнозвісної Берегині за народним календарем (цікава історія свята)

Яке сьогодні свято – 15 липня: День українських миротворців та Берегиня, Сирна Богородиця
Pexels/Alexander Mils

Сьогодні, 15 липня, не можна робити великі покупки. Саме сьогодні варто завершити розпочате.

Поділитися:

Сьогодні 15 липня відзначаємо такі події:

  • День українських миротворців
  • Всесвітній день навичок молоді
  • День благодійності в соціальних медіа 
  • Берегиня, Ризи, Петрова матка, Фотій, Сирна Богородиця, Сира Богородиця.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гороскоп на 15 липня для всіх знаків зодіаку: ви отримаєте несподіване повідомлення

День українських миротворців

Після Другої світової війни була створена Організація Об'єднаних Націй (ООН), яка має у своєму складі й миротворчі сили. За весь час свого існування українські миротворці провели безліч успішних операцій та врятували не одне життя, а мільйони. Саме тому 21 травня 2013 року Верховною Радою була прийнята Постанова №1165 "Про встановлення Дня українських миротворців". Тепер щороку, 15 липня, вшановуємо їх та кажемо "дякую"!

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коли день бухгалтера та аудитора в Україні 2021: історія свята та привітання

Берегиня/Богородиця: історія свята

Раніше цей день присвячували міфічній Берегині, в яку вірили в Стародавній Русі. Вона згадується в історичних джерелах, проте із засудженням. Ніхто не розуміє точно, що це за створіння, адже до наших днів дійшли лише уривки текстів. В народі їх представляли в образі берези, хоча існує думка, що вони – це щось подібне русалкам, адже Берегині тісно пов'язані з водою та мали владу над недугами. Вважалося, що саме Берегиня захищає народ від зла й приносила всім здоров'я, берегла родини та їхню худобу, мисливців й рибалок.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Народжувати не обов’язково: руйнуємо найпоширеніші стереотипи про жіноче здоров’я

Деякі казали, що Берегиня – це качка, яка, виходячи на берег, перетворюється в гарну дівчину, йде до хати й починає шити. Мабуть, саме тому на рушниках раніше зображували качку-Берегиню. Ці рушники також прикрашали знаками роси й в сінокісну пору виносили на луки. Косарі вмивались та витирали обличчя цими рушниками, вірячи, що Берегиня їх збереже й наповнить трави й квіти цілющими силами. Її вважали заступницею жінок та дівчат, тому всі жінки виходили їй вклонятись та просити щастя, кохання та добробут.

А от з приходом християнства цей день почали пов'язувати з Богородицею та заборонили все, що було дозволено раніше: шити, поратись в полі, оброблювати льон та конопель, бо Богоматір "ризу шила і поклала її", а також їсти ягоди жінкам, в кого померли діти, бо Богородиця на тому світі не дасть ягід діткам. Селяни накривали на стіл й запрошували священника, щоб той освятив хлів й худобу.

На заході цей день називали "день Петрової матки" (мабуть, пов'язували з Петром й Павлом). Цього дня заговорювали поля на те, щоб був гарний достаток хліба: три жінки брали новий лляний рушник, йшли в поле, затискали рушник в лівій руці, вимахували й казали спеціальні слова по черзі, від старшої до молодшої. 

Що не можна робити 15 липня

В цей день варто завершити всі розпочаті справи. Не рекомендується робити великі покупки, бо не принесуть радості.

У кого сьогодні День Ангела

Сьогодні, 15 липня, День Ангела святкують Арсеній, Генріх, Фотій та Ювеналій.

Новини по темі