Три речі, які зроблять з вас лідера

Три речі, які зроблять з вас лідера

Поради психолога Олени Любченко

Поділитися:

Як стати лідером? Це питання може стосуватися всіх: школярів та вчителів, штатних працівників компаній та директорів – теперішніх та майбутніх.

Як бути лідером, де застосовувати лідерські якості та як не демотивувати колектив — про це нам розповіла в ексклюзивному інтерв’ю експерт у сфері психології розвитку, бізнес-тренер Олена Любченко.

Олено, як ви вважаєте, які основні якості притаманні лідеру?

По-перше, лідер — це впевнений в собі оптиміст. І це повинна бути не демонстративна впевненість, а вміння бачити світ повним можливостей.  Лідер знає, що зможе знайти вихід з будь-якої ситуації,
не зменшуючи в той же час ступінь ії серйозності, не стаючи «поверхнево позитивним»

По-друге, лідер має бути сфокусованим. Він чітко бачить, куди йде та веде за собою інших. Лідер повинен знати, чого він хоче досягти.

Третя якість лідера — розвинутий емоційний інтелект. Лідер вміє керувати не тільки своїми емоціями, а й емоціями колективу. Простими словами — це вміння мотивувати, підтримувати, вести за собою та найголовніше — «запалювати» людей.

Фото: freepik.com

В яких ситуаціях варто проявляти лідерські якості?

Відповідь проста: тоді, коли цього потребує ситуація. Існує поняття «ситуативне лідерство». Тобто, для виконання певних задач лідером може стати той, хто краще за всіх розбирається в цьому питанні і має три перелічених вище якості — оптимізм, сфокусованість, розвинутий емоційний інтелект.

Фото: freepik.com

Коли лідерські якості заважають людині?

Існує два поняття: лідер і управлінець (менеджер). Хороший менеджер може ефективно керувати процесами і контролювати результат. Лідер керує людьми, а не процесами. Так от, заважати можуть управлінські навички, наприклад звичка все контролювати і командувати. Особливо це заважає жінкам у стосунках з чоловіками та в сім’ї. Справжні лідерські якості ніколи не будуть заважати.


Фото: freepik.com

Чого лідер ніколи не зробить в колективі?

Лідер ніколи не буде самостверджуватись користуючись своєю позицією. Не стане демонструвати свою владу і зловживати нею. Лідер не стане деморалізувати команду, тобто говорити, що «вони нічого не можуть». І навпаки, не буде вдавати з себе улесливого друга. Лідер не перекладає з себе відповідальність на когось іншого.

Фото: freepik.com

Де межа між лідерством і тиранією?

Тирани — це люди з комплексами і психологічними проблемами, котрим влада потрібна для самоствердження. Це зовсім не про лідерство, хоча такі люди можуть бути успішними. Там, де є тиранія — там великі проблеми з емоційним інтелектом: з розумінням себе, з контролем емоцій та з вмінням знайти різні способи для мотивації інших та вирішення задач. У тирана лідерські якості відсутні.

Фото: freepik.com

Чи можна розвинути в собі лідерські якості?

Так, можна. Важливо розуміти, навіщо. Справжній лідер робить щось не для себе — в нього є місія. Це важливо.

Фото: freepik.com

Які вправи треба робити, щоб розвинути в собі лідерство?

Це будь-які речі, що розвивають емоційний інтелект, самоусвідомлення, розуміння стану інших людей. Це вміння впливати на людей, вміння запалювати їхні серця. Також все, що розвиває зосередженість. Таких вправ – мільйон. Щоб перевірити свої лідерські здібності, спробуйте замотивувати 5 ваших друзів на якусь корисну задачу. Наприклад, перефарбувати лавочку у дворі.

Зробіть це поетапно:

Зрозумійте, що важливо для кожного з учасників команди.

Переконайте кожного та усіх разом.

Реалізуйте це гуртом.

Фото: freepik.com

Хороші дружини проявляють такі лідерські якості у своїй сім’ї практично кожного дня  .

Читайте більше порад Олени Любченко на її сторінці в Facebook та Instagram.

Новини по темі