Евакуація на лікування за кордон: для кого діє програма, як подати заявку, хто оплачує всі витрати (роз’яснення у «Сніданку з 1+1»)

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Як поїхати на лікування за кордон в умовах війни: як подати заявку, хто все оплатить
freepik.com

Хто може поїхати на лікування за кордон під час війни та за чий кошт?

Поділитися:

Евакуація українців за кордон на лікування має зараз дуже важливе значення, в умовах війни та викликів, які вона несе медичній системі України. Багато країн-партнерів зголосилися допомогти Україні в питанні лікування наших громадян у ці важкі часи. За даними, озвученими у "Сніданку з 1+1", понад 1200 хворих українців наразі перебувають на лікуванні за кордоном.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як медична система України працює під час війни: ексклюзивний коментар міністра охорони здоров’я Віктора Ляшка у «Сніданку з 1+1»

Керівник експертної групи з інновацій МОЗ Арман Качарян на зв'язку зі "Сніданком з 1+1" розповідає:

"Ця програма стосується громадян, які постраждали від агресії рф: мають травми, опіки чи інші поранення. А також програма актуальна для людей з важкими хронічними, орфанними хворобами, які не мають доступу до необхідного лікування в Україні через війну".

Лікування за кордоном

Арман Качарян зауважує:

"Кожен випадок евакуації потрібно розглядати окремо. Підготовка пацієнта зазвичай триває від 3-4 днів до 2 тижнів. Клініки ми не обираємо, нам їх пропонують наші партнери".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому в Україні стрімко ростуть ціни на ліки та чи прогнозується дефіцит медичних препаратів (сюжет ТСН)

Дивіться схематично як відбувається медична евакуація українців за кордон:

лікування за кордоном

Хто ж оплачує лікування українців за кордоном? Арман Качарян розказує:

"Транспортування, лікування, проживання – все оплачується країною, що приймає".

Якщо ж пацієнт залишається на лікування в Україні, за нього платить Національна служба здоров'я України в межах Програми медичних гарантій.

Як подати заявку на участь у програмі медичної евакуації

Якщо ви вважаєте, що ви чи рідна вам людина потребують цієї медичної евакуації, звертайтеся, перш за все, до сімейних лікарів. Керівник експертної групи з інновацій МОЗ зазначає:

"Наш основний зв'язок з пацієнтами через лікарів".

Проте існує й інший шлях подати заявку (якщо через воєнні дії, наприклад, ви не маєте наразі зв'язку з вашим лікарем): на сайті МОЗ в розділі "Опитування" можна заповнити відповідну анкету, і чекати на зворотній зв'язок.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українцям безкоштовно робитимуть корекцію шрамів, отриманих під час війни

Детальніше про лікування українців за кордоном в умовах війни дивіться у відео:

Новини по темі