Гіпертонічний криз: причини, симптоми та лікування

Гіпертонічний криз

При гіпертонічному кризі тиск різко збільшується, і якщо його терміново не знизити, це може призвести до інфаркту чи інсульту.

Поділитися:

Гіпертонічний криз – це невідкладний стан, що викликаний різким підвищенням артеріального тиску. Як попереджає Міністерство охорони здоров'я, криз загрожує ускладненнями з боку всіх систем організму. В першу чергу, з боку серцево-судинної системи та мозку. 

Серед причин підвищення артеріального тиску – стрес, надмірне вживання солі, прийом гормональних препаратів, а також нерегулярне лікування гіпертензії або ж самостійне скасування препаратів, призначених лікарем.

Гіпертонічний криз - це стан, що характеризується вираженою клінічною симптоматикою.

Перш за все, потрібно враховувати той факт, що гіпертонічні кризи бувають ускладнені і неускладнені. І у кожного виду свої симптоми і особливості перебігу.

Симптоми

МОЗ визначає такі симптоми гіпертонічного кризу.

Гіпертонічний (або гіпертензивний) криз часто супроводжується головним болем, найчастіше в ділянці потилиці, пульсацією в скронях, болем за грудиною, нудотою і блювотою.

З'являється задишка. Причому в положенні «лежачи» задишка посилюється.

У деяких випадках набрякає обличчя, але досить часто, особливо у жінок, виникає і загальна набряклість.

Перед очима літають "мушки", виникають райдужні кола, можливо звуження полів зору.

Під час гіпертензивного кризу людина може бути роздратована.

Рідко зустрічається судомний варіант гіпертонічного кризу, від якого може виникнути і втрата свідомості.

Лікування

Лікування гіпертонічного кризу проводить лікар «Швидкої допомоги» або лікар-кардіолог. Пацієнту призначають антигіпертензивні препарати, переважно внутрішньовенно. За наявності набряків призначають сечогінні засоби.

Пацієнту необхідний постільний режим та відсутність дратівливих чинників.

Під час і після гіпертонічного кризу важливо дотримуватися дієти. Зазвичай лікар призначає дієту № 10.

Як проводити профілактику гіпертонічного кризу:

1. Максимально контролювати хронічні захворювання - цукровий діабет, захворювання щитоподібної залози і надниркових залоз.

2. Вимірювати артеріальний тиск двічі на день, вранці у ліжку і ввечері - в положенні сидячи. Рекомендація стосується людей, у яких вже виявлено гіпертензію. Доцільно вносити результати в щоденник спостережень і потім показувати його лікарю.

3. Вживати в їжу фрукти, овочі, цільнозерновий хліб, бобові, пісну рибу і м'ясо, молочні продукти. Обмежити вживання солі та гідрогенізованих жирів. За рекомендацією лікаря потрібно їсти більше продуктів, що містять калій та магній.

4. Контролювати вагу. Навіть її невелика втрата при ожирінні може нормалізувати тиск.

5. Припинити курити.

Будьте здорові!

Новини по темі