Молоко: Шкода і користь для здоров'я

Шкода і користь молока для здоров'я
freepik.com

Комусь – користь, а комусь – зась: розкладаємо знання про молоко по поличках.

Поділитися:

Молоко – продукт, який викликає чи не найбільше суперечок серед дієтологів та прихильників здорового харчування. Думки розходяться кардинально. Прихильники молока вважають, що це – досконалий продукт, оскільки це перша їжа людини. 

Фото: Rainier Ridao / unsplash

Молоко й справді містить багато мікроелементів та вітамінів. Але є знавці, які стверджують, що молоко для дорослих абсолютно не потрібне і навіть небезпечне.

Шкідливе молоко чи корисне – пропонуємо розібратися.

Користь молока

Організм немовляти – недосконалий і не сформований. Тому молоко для новонародженої дитини і справді ідеальна їжа для розвитку та зростання. Але для дорослої людини молоко є корисним не завжди. Коли ж варто пити молоко дорослим?

Фото: Anita Austvika / unsplash

Пити молоко потрібно :

При остеопорозі. Молоко багате кальцієм, тому воно – продукт номер 1 для тих, хто страждає на крихкість кісток.

При боротьбі із застудою. Молочні білки допомагають впоратися із хворобою, оскільки містять імуноглобулін.

При безсонні. Склянка молока за годину до сну допоможе вам впоратися із безсонням. За це відповідають амінокислоти, що містяться в молоці.

При печії. Молоко здатне знизити кислотність шлункового соку.

Шкода молока

Якщо молоко п'є здорова людина, яка не страждає жодними розладами або захворюваннями, то в кращому випадку цей продукт є нейтральним для організму, тобто не приносить ані користі, ані шкоди. Втім, вчені дослідили, що є категорії людей, яким пити молоко – протипоказано.

Фото: Frank Luca / unsplash

Не можна пити молоко, якщо:

Ви алергік. Молочний антиген "А" може викликати свербіж, висип і навіть напад бронхіальної астми.

Маєте дефіцит лактази. Навіть 100 мілілітрів цього напою одразу ж викликають в організмі здуття, кольки, а часом і діарею. Причина в дефіциті лактази в організмі, яка відповідає за перероблення молочного цукру.

Ваш вік 50+. У більшості людей в літньому віці розвивається атеросклероз, а молоко тільки сприяє розвитку цієї хвороби. Крім того, з віком здатність організму переробляти молоко значно знижується.

Тож, люди, які не страждають цими відхиленнями, можуть без побоювання пити молоко. Воно їм не зашкодить, хіба що принесе небажані кілограми.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Натуральна кава: користь і шкода для здоров'я

Новини по темі