Чи зміцнюють поцілунки імунну систему та чи є люди, у яких відсутній імунітет: найпоширеніші міфи розвінчала алергологиня-терапевтка

Правда чи міф: алергологиня-терапевтка розповіла усю правду про імунну систему.

Поділитися:

Імунітет – чи не найзагадковіша система організму, оповита безліччю міфів. Де він живе і як зрозуміти, чому він такий? Які існують міфи про імунітет та чому вони все ж непрадиві? У студії «Твого дня» алергологиня-терапевтка Ірина Калікіна розвінчала найпоширеніші міфи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Електронні сигарети та кальяни прирівняли до звичайних сигарет: що заборонено в новому законі, коли заборони набудуть чинності

Правда чи міф, що імунна система працює активніше вночі? Алергологиня розповіла, що це все ж міф. Наш імунітет працює і вдень, і вночі. Вночі він більше відновлюється.

80% клітин-захисників імунної системи містяться у кишківнику: Ірина пояснила, чому це все ж правда.

Кишківник дуже часто стикається із зовнішнім середовищем. Тобто те, що ми з'їли, попадає туди. Кишківнику треба вирішити: чи це корисно, чи це якась шкода. Там тоді потрібні ці імунні клітинки.

А чи зміцнюють поцілунки імунну систему? Прокоментувала:

Цей міф скоріш за все пішов від того, що чим більше ми стикаємось з різними мікробіомами, тим більше імунітет працює, тренується. І коли ми цілуємось, обмінюємось слиною. Але я б не давала шкідливих порад. Це може бути не тільки при поцілунку, ай у дитячому садку, коли дітки граються іграшками одне одного, і коли щось з землі підібрали.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скільки можна їсти мандаринів на добу дорослим та дітям і чим може бути небезпечне переїдання цих фруктів? (коментує дієтолог)

Часто можна почути, що у деяких людей відсутній імунітет. Алергологиня-терапевтка зазначила, що це правда, але це або вроджена вада — імунодефіцит, або набута, якщо це якесь інфекційне захворювання (ВІЛ, наприклад).

Також кажуть, що імунітет можна зміцнити завдяки стравам. Ірина Калікіна розповіла, чому це правда:

Так, погоджуся, адже якщо ми будемо урізноманітнювати наш раціон, то допоможемо нашій імунній системі. Наш імунітет має декілька рівнів захисту. На кожному з цих рівнів працюють різні клітини. Деякі з них знищують інфекційні збудники, деякі підвищують наш опір. І щоб вони вправно працювали, ми можемо їх трохи підгодовувати, якщо це буде корисна їжа.

 Детальніше про те, чим корисні овочі та фрукти, дивіться в сюжеті.

Клепарівські черехи: що за фрукт, з чим його їдять та чому про нього забули аж на 100 років? Дивіться сюжет: