Бензину не буде: експерти прогнозують дефіцит пального до кінця війни

ТСН
19:30
Щодня на YouTube
Скільки триватиме дефіцит пального в Україні: прогноз експертів
freepik.com

Урядовці та експерти прогнозують дефіцит палива зо кінця війни

Поділитися:

Паливо в Україні й надалі буде в дефіциті. Принаймні, до кінця війни: так прогнозують урядовці та експерти. Бо ворог і далі намагається знищити наші запаси нафтопродуктів і руйнувати шляхи їхнього постачання. Запровадження санкцій щодо російської нафти підштовхує до зростання світові ціни на пальне. У США зафіксовано найвищу ціну на пальне за всю історію. В Україні нафтопродукти будуть дорогими теж. Який вихід шукає уряд, дізнавались в ТСН.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Де є пальне: в Україні створили спеціальний бот про наявність пального на АЗС

Працівнники АЗС пояснюють, що коли палива в резервуарах критично мало, продаж за готівку припиняють. Тому паливний дефіцит триває. Паливо возять бензовозами з Європи. Із початком повномасштабної війни Україна втратила власне виробництво бензину та дизеля. Тепер все паливо імпортують переважно з Європи. Кількість бензовозів, що перетинають кордон, зросла у 20 разів. Автотранспорт та залізниця наразі – основні способи доправлення палива в Україну. Їм допомагають річкові танкери по Дунаю.

Як доставляють паливо в Україну

паливо

За словами першої віцепрем’єр-міністра Юлії Свириденко, 11 червня  був добовий рекорд імпортованого ресурсу до країни – 30 тис. тонн.

імпорт пального

Щомісяця імпорт пального до України збільшується і вже б'є рекорди. Європа з такими українськими апетитами ледь справляється. Експерт з ринку нафтопродуктів Сергій Куюн пояснює, що Європа першочергово задовольнятиме власні потреби і власний попит, а нам вже доводиться вигризати буквально кожен бензовоз.

Директор центру досліджень енергетики Олександр Харченко пояснює, що дешевого палива більше не буде. В Україні відтепер європейська ціна на паливо (1,5 євро за літр).

Дивіться прогнози експертів щодо наявності палива в Україні:

Нагадаємо, в Україні призупинили державне регулювання цін на пальне. Це повинно було "відпустити" ринок і зменшити дефіцит на пальне в Україні, проте у більшості регіонів нашої держави ситуація щодо забезпечення бензином і дизпаливом залишається близькою до критичної.

Новини по темі