"Хочу подякувати... що під час церемонії вручення медалі у своїй промові говорила про Україну, про війну росії проти нашої держави", — президент України нагородив українку Марину В'язовську, яка отримала Філдсівську премію

ТСН
19:30
Щодня на YouTube
Президент України нагородив українку Марину В'язовську, яка отримала Філдсівську премію та подякував за згадку війни в Україні

Володимир Зеленський подякував науковиці за згадку про війну, яку розв'язала росія в Україні, під час нагородження.

Поділитися:

Президент Володимир Зеленський підписав указ про нагородження орденом "За заслуги" I ступеня Марини В’язовської – української математикині, яка нещодавно отримала найпрестижнішу Філдсівську премію. Президент подякував науковиці, й за те, що під час вручення медалі вона говорила про розв'язану росією війну. Марина – друга жінка в історії, яка отримала Філдсівську медаль. Її вручають раз на 4 роки математикам віком до 40 років. Нагороду В’язовська отримала за те, що розв'язала головоломку, якій понад 4 сотні років — геометричну задачу, відому як гіпотезу Кеплера. Наразі випускниця Київського університету імені Тараса Шевченка живе й працює у Швейцарському федеральному політехнологічному інституті Лозанни, де очолює кафедру теорії чисел. За словами Зеленського, він вірить, що у майбутньому Марина В’язовська повернеться на Батьківщину і викладатиме в українському виші.

"Сьогодні я хочу подякувати пані Марині. Подякувати не тільки за її роботу, за дуже потужний математичний результат, а ще й за те, що вона допомагає всім нам, усім українцям, захищати нашу свободу й незалежність. Зокрема і під час вручення медалі Філдса на Світовому конгресі математики у своїй промові пані Марина говорила про Україну, про війну росії проти нашої держави, про злочини російських окупантів. Я вірю, що настане той день, коли Марина В'язовська зможе повернутися в Україну й викладати тут", — сказав Зеленський під час вечірнього звернення 13 липня.

Як сприйняла престижну нагороду Марина та її викладачі тут, в Україні, і яку роль відіграла війна в житті нашого математичного генія, у сюжеті ТСН:

Їй стоячи аплодує увесь зал, а вона скромно усміхається у відповідь: Марину В'язовську нагородили у Гельсінкі. За іронією долі ця церемонія мала відбутися у Петербурзі, але через агресію математичний союз відмовив росії в її проведенні. Перед нагородженням про Марину покажуть короткометражний фільм, в якому вона постійно говорить про війну в Україні:

"Просто зараз українці платять найвищу ціну за їхні переконання і свободу".

Марина згадує загиблу під час обстрілів у Харкові молоду математикиню, Юлію Здановську:

"Коли молоді люди помирають, ти думаєш, у чому сенс моєї роботи як викладача, якщо молоді і талановиті втрачаються в цій жахливій війні".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 10-річна чемпіонка світу з шашок довела Сергія Притулу до сліз: як українські діти пришвидшують нашу перемогу

Марина – друга жінка в історії, яка отримала найпрестижнішу Філдсівську медаль. Нагороду вручають раз на 4 роки математикам віком до 40 років. Вона розв'язала головоломку, якій понад 4 сотні років. Пакування куль у просторі: геометричну задачу, відому як гіпотезу Кеплера. Розв'язання В'язовської виявився приголомшливо простим – лише 23 сторінки порівняно з 300 сотнями, які намагалися довести до цього. 

Аби зрозуміти Гіпотезу Кеплера і відкриття, яке зробила Марина В’язовська, можна взяти апельсини. Вчені вже давно зрозуміли, що найкращий спосіб спакувати їх у тривімірному просторі – розмістити їх пірамідкою. Марина знайшла, як розмістити такі апельсини 8-вимірному просторі, а у співпраці з іншими колегами – у 24-вимірному.

Зараз Марина очолює кафедру теорії чисел у Швейцарському федеральному політехнічному інституті Лозанни, в колись була звичайною студенткою і аспіранткою у Київському Національному університеті Імені Тараса Шевченка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Енергодар — це Україна". ТНМК присвятили пісню тимчасово окупованому українському місту

Професор Ігор Шевчук, викладач Марини, розказує, що неординарні здібності у математиці почали проявлятися неї зі школи, і коли вона вступала в університет, її вже знали як обдаровану. 

У скарбничці 38-річної Марини із десяток нагород, але філдсівською пан Ігор неабияк пишається, бо ж це як отримати Нобеля в інших науках. Професор вже встиг привітати вихованицю особисто:

«Найбільша цінність у тому, що зроблений новий математичний потужний апарат, завдяки розв'язку цієї задачі. Це частина із того, за що вона отримала Філдса».

Пан Ігор із теплотою згадує, як у перші дні війни Марина одразу згадала про рідний університет:

«Агресія почалася, вона мені одразу зателефонувала і спитала, чим вона може допомогти і я її з’єднав з ректоратом».

Найрідніші Марини тоді теж були у небезпеці. Українка каже, після вторгнення росії її життя змінилося назавжди:

«Перші місяці були схожі на кошмар, який не припиняється. Це було просто психологічно дуже важко. І, мабуть, це також вплинуло на мою роботу».

І навіть після евакуації родини до Швейцарії не припиняє переживати та підтримувати співвітчизників:

«Україна є моєю рідною країною, і, бачачи, як її знищують, скільки життів втрачено.... Звичайно, це все дуже важко».

І попри трагедію на Батьківщині Марина збирається із силами, аби й надалі дивувати світ своїми математичними відкриттями. А от завдяки її відкриттю із пакуванням сфер, можна буде вирішувати чимало проблем із передаванням сигналів мобільного зв’язку, Інтернету і навіть космічних зондів.

Новини по темі