Як скинути вагу після свят: Дієві поради

Як схуднути після свят
Фото: Freepik

Повертаємося в форму без стресу і шкоди для здоров'я.

Поділитися:

За все хороше в житті треба платити. Наприклад, два тижні зимових свят із по-українськи багатими застіллями можуть коштувати вам улюблених джинсів, які зрадницьки перестали застібатися на талії. Або щонайменше почали тривожно потріскувати на стегнах.

Без паніки! Якщо почати дотримуватися простих правил вже зараз, олів'є і оселедець під шубою залишать після себе замість зайвих кілограмів лише теплі спогади про свята.

Що можна і не можна робити, щоб схуднути після свят, а також, як пришвидшити процес без неприємних наслідків для здоров'я — в нашому матеріалі.

Скільки зайвої ваги можна набрати за свята?

Не поспішайте після гастрономічного загулу вставати на ваги. Вони, швидше за все, покажуть більше, ніж ви набрали насправді.

При всій старанності, вага людини за одну добу не може зрости більше, ніж на 150-200 г. Це означає, що 10 днів «обжерливості» для людини середнього зросту і статури може обернутися лише 1,5-2 кг «чистого» жиру. Але, зазвичай, такий приріст на вагах можна помітити вже 1 січня. І ось чому. 

Вся справа в тому, що молекули вуглеводів, яких так багато в калорійних стравах, мають властивість притягувати молекули води. 1 г вуглеводу — це плюс 4 г води. Сіль і алкогольні напої теж сприяють тому, що зайва рідина накопичується в організмі. В результаті через тиждень свят на вагах ми бачимо замість реальних плюс 2 кг — плюс 5, а то і 7.

Як тільки режим харчування повернеться до звичайного і піде зайва вода, вага нормалізується. Що допоможе прискорити цей процес і перемогти ті пару кілограмів, які все ж прижилися на боках?

Дієта для відновлення після свят

Вона необхідна не лише, щоб допомогти втомленому від важкої їжі шлунково-кишковому тракту, а й вашій голові — як психологічна фінальна крапка у низці святкувань і харчової вседозволеності. Дієта дозволить підвести уявну межу.

Робіть наголос на свіжі та варені овочі, каші на воді, сухофрукти, нежирні м'ясо і рибу. Така корисна їжа значно поліпшить самопочуття, поверне довгоочікувану легкість і захистить від проблем зі шлунком. Від усього того, чого ви і так занадто багато з'їли за святковий період, краще відмовитися.

Але майте на увазі: головна задача — зробити раціон більш здоровим і збалансованим без надмірного урізування калорій. Розвантажувальні дні і занадто суворі дієти провокують стрес та ще більше переїдання у підсумку.

Дробове харчування

Щоб шлунок знову звик до нормальних порцій, їх доведеться обмежити. Точніше, розділити на більшу кількість прийомів їжі. В ідеалі — їсти кожні 2-3 години. За день має виходити 5-6 однаково невеликих порцій.

Це правило не тільки унеможливить виникнення почуття голоду, але і прискорить метаболізм: калорії будуть спалюватися швидше.

Достатнє споживання рідини

Мінімум чистої питної води (кава, чай і газовані напої не беруться до уваги!) на день — 30 мл на 1 кг ваги. Як не дивно, саме вона сприяє виведенню всієї тієї зайвої рідини, яка встигла накопичитися за час відпочинку.

Регулярне вживання води допоможе швидше позбутися набряклості, запобіжить зневодненню, налагодить біохімічні процеси, що відповідають за спалювання жиру, і позитивно позначиться на обміні речовин.

Якщо ви забуваєте про воду, візьміть за правило випивати по одній склянці перед кожним прийомом їжі. У тому числі — перед сніданком. Дотримуючись дробового харчування, за день з легкістю здолаєте добову норму в 5-6 склянок.

Наостанок, ще одна важлива порада: розслабтеся. Вага, яка швидко прийшла — швидко піде. І лаяти себе за тривале порушення режиму не треба. Вам було смачно, весело, ви провели час з близькими людьми. А отже, воно того варте!

Новини по темі