Окупанти крадуть та знищують українські культурні експонати: як музейники всієї країни та світу намагаються вберегти пам'ятки (сюжет ТСН)

Окупанти крадуть та знищують українські культурні експонати: як музейники всієї країни та світу намагаються вберегти пам'ятки (сюжет ТСН)

Російські війська знищують українську культурну спадщину: про ці військові злочини розповіли в ТСН.

Поділитися:

Понад 350 унікальних об'єктів частково чи повністю зруйновано російськими військами. Скарби нації окупанти не лише руйнують, а й розкрадають. Лише з Маріуполя вивезли понад 2 тисячі музейних експонатів, а у Мелітополі вкрали колекцію скіфського золота. Генпрокуратура за цим фактом вже розпочала кримінальне впровадження. Музейники всієї країни намагаються врятувати важливі експонати: їх вивозять якомога далі від військового фронту. Але вберегти пам'ятки архітектури неможливо: загарбники також знищують старовинні палаци, церкви та музеї. Про ці злочини росіян детальніше розповіли у ТСН.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Окупанти намагаються знищити українську культурну спадщину: які культурні пам'ятки України зруйнували загарбники під час війни

Загалом, за час повномасштабної війни росії проти України, російські війська знищили або пошкодили понад 350 об'єктів культурної спадщини та будівель закладів культури, в 13-ох областях України. Найбільше руйнувань на Харківщині, де одна з найболючіших втрат — музей Григорія Сковороди. У цій садибі він провів останні дні свого життя. Росіяни поцілили у неї ракетою: від садиби залишилися лише стіни, повністю згоріли предмети інтер'єру. Музейники кажуть, що скриню та годинник, найцінніші експонати, встигли евакуювати.

Від старовинної дерев'яної церкви в селі Лук'янівка, яка вціліла навіть під час Другої світової війни, залишився лише фундамент. Вона вщент згоріла, коли російські війська обстрілювали село. Тепер там суцільне згарище: паркан підпирає понівечений хрест. Російський танк чотири рази вистрілив в бік церкви. Єдине, що вціліло — купол, який забрали у музей Другої світової війни як доказ воєнних злочинів російських окупантів.

Сусіднє село Перемога під час Другої світової фашисти повністю спалили: вистояла лише старовинна церква. Проте за часів російської окупації її не раз обстрілювали: поруч з нею видно вирви від російських снарядів. Але зовні церкву встигли все ж трохи підлатати, хоч всередині все догори дриґом: під ногами люстра та центрові ікони.

З Маріупольського музею викрали понад 2 тисячі експонатів: живопис, археологічні знахідки та книги. З Мелітопольського краєзнавчого викрали колекції археології: матеріали розкопок 50-тих років минулого сторіччя. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відбудовувати Маріуполь вже погодились дві країни: Греція — пологовий будинок, а Італія — драмтеатр

Для того, аби зберегти експонати, музейники, як і в Другу світову, навіть замуровують експонати у стіни та закопують у землю. Так, за словами співробітників, ховали скіфське золото у Мелітополі, допоки його не знайшли окупанти. Ніхто точно не знає, чи випадково окупанти знайшли його, чи по наведенню.

Аби долю скіфського золота не повторили інші реліквії, інші світові музеї доправляють в Україну спеціальні пакувальні матеріали. Ігор Пошивайло, член штабу порятунку спадщини, розповів:

У Запорізькому Домі Попова пограбували не лише дрібні предмети, а й мармуровий унітаз. Його вивозили під час Другої світової війни. Потім повернули, але на цей раз його все ж викрали. Музей Архипа Куїнджі в Маріуполі, наприклад, знищений повністю.

Одеський музей східного та західного мистецтва подбав про свої експонати: колекції вже встигли запакувати та вивезти, а на голих стінах залишилися лише таблички з назвами експонатів. За три дні демонтували понад 1000 експонатів. Жалкують лише про одне: що якомога далі від ракетних обстрілів не можуть евакуювати унікальну будівлю, пам'ятку музею.

Долю викрадених музейних цінностей вже досліджують правоохоронні органи. Знищення пам'яток культурної спадщини — це воєнний злочин. Кожен випадок документують, оцінюють ступінь пошкоджень, аби згодом розробити проєкт реставрації. 

Дивіться сюжет з подробицями: 

Новини по темі