Підвищений тиск: Міфи та правда

Підвищений тиск: Міфи та правда
freepik.com

5 розповсюджених міфів про гіпертонію та їх спростування.

Поділитися:

Проблема підвищеного тиску стає все біль поширеною не тільки серед людей похилого віку, а й серед молоді. Тож не дивно, що навколо цієї хвороби розповсюдилося багато міфів і хибних тверджень.

Ми відібрали 5 міфів про гіпертонію, які варто знати кожному.

Міф 1: Гіпертонія – самостійне захворювання.

Правда: Підвищений тиск – тільки симптом, що проявляється при різних порушеннях в організмі. Щоб позбутися високого тиску, потрібно шукати і усувати причину.

Фото: freepik.com

Міф 2: Підвищений тиск – це не страшно. 

Правда: Кров'яний тиск справді може іноді підвищуватися навіть у цілком здорової людини. Це може відбуватися при високому фізичному навантаженні, або сильному хвилюванні. Але якщо артеріальний тиск постійно підвищений – потрібно починати негайне лікування. Підвищеним вважається тиск 140/90 і вище. Якщо такий тиск не лікувати, то зростає ризик інфаркту міокарда, інсульту та втрати зору.

Фото: pixabay.com

Міф 3: При підвищеному тиску можна просто збити його таблетками, і небезпека мине.

Правда: Річ у тому, що тиск підвищується не просто так. Серце починає працювати з підвищеним навантаженням, коли внутрішні органи відчувають нестачу у кровопостачанні. Збиваючи тиск, не усунувши первісну причину недостатнього кровообігу, ви змушуєте серце працювати ще з більш високим навантаженням. Життєво необхідний орган в такому режимі швидше зноситься і вийде з ладу.

Фото: freepik.com

Міф 4: Гіпертонія буває тільки у людей похилого віку.

Правда:  Від підвищеного тиску можуть страждати люди різного віку. Особливо часто гіпертонічна хвороба з'являється у тих, хто страждає ожирінням та діабетом. Дуже часто тиск підвищується у тих, хто веде малорухливий спосіб життя, вживає занадто багато солі та часто не спить ночами. Нерідко артеріальна гіпертензія спостерігається у вагітних жінок, особливо в останніх триместрах.

Фото: freepik.com

Міф 5: Якщо у людини підвищений тиск, це завжди помітно по її зовнішньому вигляду.

Правда: При підвищеному тиску дійсно може почервоніти обличчя, або навіть стати синюшного відтінку. Хворий може відчувати головний біль, сплутаність свідомості, сонливість. Перед очима може початися миготіння мушок, а в вухах з'явитися дзвін або свист. Але дуже часто підвищений тиск зовсім не відчувається, і це дуже небезпечно.  

Фото: pixabay.com

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чи загрожує вам гіпертонія: тест

Новини по темі