Від недосипання збільшується вага? Міфи про сон та поради експерта, які допоможуть швидко заснути

Головні міфи про сон і поради, які допоможуть швидко заснути
Freepik

Сомнолог розвіяла головні міфи про сон та поділилася корисними лайфхаками.

Поділитися:

На тлі повномасштабної війни у багатьох українців спостерігаються проблеми зі сном. Постійний стрес, повітряні тривоги, ракетні обстріли — не ті умови, в яких можна легко заснути. Однак від сну залежить здоров'я нашого організму та здатність реагувати на постійні виклики сьогоднішніх реалій. Про міфи та лайфхаки для здорового сну поговорили в "Сніданку з 1+1" із сомнологинею Дар'єю Пилипенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як зігрітися за допомогою їжі: список корисних продуктів від лікаря-ендокринолога

Щоб виспатися, треба лягати до опівночі?

Це міф! Насправді важливо, скільки часу людина спить і як швидко засинає.

Чи правда, що від недосипання збільшується вага?

Правда! В глибокій фазі сну продукується гормон соматотропін, який якраз відповідає за транспорт жиру та перенесення його в енергію, а також у м'язову масу. Якщо людина не досипає, то все це відкладається. 

Той, хто мало спить, частіше хворіє?

Правда! Сон та імунітет взаємопов'язані, каже експертка. Якщо людина мало спить, в неї виробляється менше цитокінів, які відповідають за імунітет. Також недосипання провокує стрес, що призводить до зниження імунітету.

Жорсткий матрац покращує якість сну?

Міф! Хребет має фізіологічні прогиби. Через дуже жорсткий матрац людина може відчувати напругу, а на ранок — біль у спині.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як вчасно виявити тривожний розлад: ознаки та поради від психотерапевта Олега Чабана

Лайфхаки для комфортного сну

Щоб забезпечити собі комфортний сон, слід влаштувати в кімнаті суцільний блекаут, підібрати комфортну подушку та важку ковдру, яка даватиме ефект обіймів.

"В кімнаті повинно бути темно. Коли світло потрапляє на сітківку ока, в нас знижується продукція гормону сну. Тоді організм вважає, що зараз день і можна ще погуляти. Саме тому слід використовувати темні штори або маску для сну. Ще дуже важливо спати на зручній анатомічній подушці. Вона повинна бути зі штучних матеріалів, не з пір'я, оскільки воно є гарним середовищем для розможення бактерій. При цьому голова та шия мають бути на подушці. Крім того, в теперішніх умовах доцільно обирати тяжку ковдру. Вона працює як ефект обіймів — ти наче не один в ліжку і це розслабляє", — ділиться порадами сомнологиня. 

Якщо заснути не вдається протягом 15-ти хвилин, не потрібно вилежувати в ліжку. Краще встати та зайнятися якимись монотонними справами. Наприклад, поперекладати шкарпетки, попрасувати тощо. Також допоможуть розслабитися звуки природи або дихальні вправи.

Новини по темі