Феномен усиновлення в Україні: як українці надають прихисток дітям під час війни (подробиці у ТСН)

ТСН
19:30
Щодня на YouTube
Як українці надають прихисток дітям під час війни (подробиці у ТСН)
Freepik

Українці готові ставати опікунами та вихователями для дітей, що стали сиротами під час війни.

Поділитися:

За офіційними підрахунками 3182 дитини посиротіли за пів року війни, яку розв'язала росія. Під час воєнних дій усиновлення неможливе, але поволі в Україну повертаються процеси взяття під опіку в безпечних регіонах, де працюють суди. Як повідомляє ТСН, есперти з усиновлення помічають феномен зростання кількості українців, які хочуть прихистити сироту під час війни. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Усиновлення та тимчасове влаштування: у чому різниця та як прихистити дитину в умовах війни (інфографіка)

Наразі в Україні можуть бути всиновлені чи взяті під опіку 17 000 дітей. Через окупацію місцезнаходження 1500 з них поки невідоме. 12 000 сиріт в інтернатах були переміщені в безпечніші регіони. 

"Війна спричинила ще один громадянський подвиг. Дуже багато громадян виявили бажання взяти дитину в родину. Це, мабуть, те, чим ми будемо після війни пишатися. Це той феномен, який ми будемо вивчати", — поділився з ТСН Володимир Вовк, заступник директора з питань захисту прав дітей нацслужби. 

Статистика постраждалих від війни дітей

Щоб уникнути зловживань, оформлення усиновлення у перші тижні війни призупинили. Однак скоро з'явилася форма допомоги дітям через тимчасовий прихисток в сім'ї. Для цього створили спеціальний чат-бот "Дитина не сама". Так, понад 23 000 людини заявили, що готові прихистити у себе дітей під час війни. З них понад 5000 пройшли спеціальне онлайн навчання, а 1800 вже отримали статус, що можуть ставати опікунами.

"Ми зрозуміли, що цей ресурс зможемо використовувати досить довгий час. Люди, які заявляли, що вони готові взяти на тимчасовий прихисток дитину, вже виявили бажання стати батьками-вихователями прийомної сім'ї чи дитячого будинку сімейного типу або заявили про те, що вони задумуються про усиновлення", — розповіла Дарія Герасимчук, радниця-уповноважена президента України з прав дитини.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Усиновлення онлайн: як працює нова послуга на порталі Дія

Прихисток для дітей під час війни

Однією з таких мам-опікунок стала героїня сюжету ТСН Світлана, яка виховує власних трьох дітей. Жінка надала прихисток 17-річній Карині, яка останні роки проживала в Вовчанську. Окупанти захопили її місто в перші дні повномасштабного вторгнення, після чого зв'язок з опікунами був втрачений. В результаті дівчинку відправили в інтернат. Карина зізналася, що навіть не очікувала отримати прихисток у родині. 

"В інтернаті я не очікувала, що мене заберуть. Я думала, коли 18 виповниться, піду далі вчитися", — поділилася Карина з журналістами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Не мають права надавати згоду на усиновлення та зміну громадянства дитини: права та обов'язки законних представників дітей під час війни

В родині Світлани Карина стала як рідна. Вона активно навчається онлайн, зокрема з репетиторами, та дружить з іншими дітлахами. 

"Років десять тому хотіли взяти дитину. Я така людина, яка вважає, що в тяжкій ситуації всі повинні допомагати. Дорослих дітей, особливо 16-17 років, люди бояться брати. Підлітковий вік, тяжко спілкуватися тощо. А мені хотілося саме дорослу дитину, тому що такі діти теж заслуговують на допомогу. Мені здається, дуже важко, коли ти розумієш, що ти нікому не потрібен. Ми побачили Карину і зрозуміли, що вона нам дуже подобається", — розповіла мама-опікунка Світлана. 

Повідомляється, що за час війни сиротами та без батьківського піклування залишилися 3181 дитина. А 541 дитина постраждала від воєнних дітей, батьки яких вбиті через обстріли або загублені на окупованих територіях.  

Новини по темі