Самотужки зупинив російську колону біля свого дому: історія героїчного вчинку Валентина Дідковського з Бучі

ТСН
19:30
Щодня на YouTube
Валентин Дідковський з Бучі самостійно зупинив колону ворожою техніки біля свого будинку: подробиці у ТСН

Мешканець Бучі самостійно зупинив колону російської техніки прямо біля свого дому.

Поділитися:

Мешканець Бучі Валентин Дідковський самостійно зупинив колону російської техніки на вулиці біля власного дому, а потім ще й повідомив її координати, щоб ЗСУ мали змогу добити окупантів. Про це розповіліи у сюжеті ТСН.

Під час окупації Бучі російськими загарбниками місцевий житель Валентин Дідковський проявив неабиякий героїзм: власними силами зупинив колону ворожої техніки, яка рухалася в бік столиці. Для цього він з гаража взяв кілька гранат і протитанковий гранатомет – трофеї, захоплені раніше у росіян. Адже це був уже не 1-й день окупації і спротиву місцевого населення загарбникам. Як поводитися зі зброєю, пан Валентин знав ще з армії. Крім того, з 2014 року він їздив на передову як волонтер.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Самотужки палив ворожу техніку і помер від куль окупантів: історія трагічної загибелі в Ірпені 26-річного Сергія Кряжа (відео)

64-річний чоловік вискочив на причіп, припаркований біля паркану на його подвір'ї, і обстріляв з гранатомета бензовоз в колоні росіян. Бензовоз вибухав, пальне розливалося, знищуючи техніку поруч, а також спалюючи загарбників живцем. Потім Валентин Дідковський закидав колону гранатами через паркан. Йому дивом вдалося врятуватися: росіяни почали гатити по його подвір'ю і будинку з БТР, з крупного калібру, а пан Валентин повзком втік за будинок, вибив сусідську огорожу і заховався у вбиральні. Він зізнається, що тримав напоготові одну гранату на той випадок, що його знайдуть, адже живцем не збирався йти до рук окупантів.

У своїй схованці Валентин Дідковський не просто сидів: він зателефонував знайомим військовим і повідомив про подію, вказавши, де саме знаходиться підбита колона. Це дало змогу вщент її розбити вже силами ЗСУ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Два дні у СІЗО окупантів та десятки врятованих життів: у «Сніданку з 1+1» волонтер Михайло Пуширев розповів історії порятунку маріупольців, які у прямому ефірі довели Нелю Шовкопляс до сліз

На щастя, пану Валентину вдалося залишитися неушкодженим, але будинок його постраждав: дах знесло від обстрілів окупантів, вікна теж повилітали. Але пан Дідковський не опускає руки: ремонтні роботи по відновленню будинку в самому розпалі, а поки він живе у літній кухні. І перебуває на службі у територіальній обороні Ірпеня. Цей справжній народний герой з оптимізмом дивиться у майбутнє і говорить:

"Якщо не вірити, що ми переможемо, то для чого тоді жити?"

Нагадуємо, відомий український режисер Алан Бадоєв спільно з телеканалом 1+1 працює над особливим документальним фільмом про війну під назвою “Довга доба”. Майбутня стрічка — це перший великий проєкт, який у художній формі осмислює свіжі та ще такі болісні події війни, яку росія розв’язала проти України. Також Алан Бадоєв разом з телеканалом 1+1 презентував сайт збору матеріалів для майбутнього документального фільму “Довга доба”.

Посилання на сайт: dovgadoba.1plus1.ua.

“Довга доба” — це історія про життя, мрії та плани українців, останній день нашого мирного життя та початок нового етапу, який розпочався 24 лютого під звуки бомб та сирен. Для того, щоб стати співавтором документальної стрічки “Довга доба”, потрібно заповнити анкету та надіслати відеоматеріали, на яких зафіксовані ваші родини у останній мирний та щасливий день перед початком війни. А також відео, які показують вашу сім'ю (разом або окремо) у день початку війни — 24 лютого: перші бомби, ваша перша реакція, ваші записи протягом першого дня, перша ніч, розмови. 

Просимо передавати матеріали без будь-якого монтажу. Розкажемо історію нашої країни разом!

проєкт Бадоєва

Ознайомитися детальніше з офіційними правилами участі можна тут.

Новини по темі