Чи можна купатися на Петра і Павла: народні прикмети та повір'я

Петра і Павла 2022: чи можна купатися в річці за народними повір'ями?
freepik.com

Чи можна на Петра і Павла купатися у річці та інших водоймах?

Поділитися:

Вже завтра, 12 липня, буде відзначатися велике церковне свято на честь пам'яті верховних апостолів Петра і Павла. Існує багато традицій та прикмет, пов'язаних з цих днем. Зокрема, багатьох цікавить, чи можна купатися на Петра і Павла у річці та інших водоймах?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Петрів піст 2022: календар харчування по дням

Дата свята Петра і Павла є незмінною і щороку припадає на 12 липня. Віряни в цей день йдуть до храму на службу, після чого закінчують дотримуватися посту. На Петра і Павла також прийнято освячувати воду в церкві. Крім того апостола Петра вважають покровителем рибалок, тому 12 липня можна молитися за вдалий улов.

Свято Петра і Павла дуже любили і люблять в народі, з ним пов'язано багато прикмет і традицій, які доволі схожі з купальськими традиціями. На Петра і Павла влаштовуються гучні народні гуляння, з хороводами, танцями, піснями, ворожіннями. Молодь зустрічала схід сонця в ніч з 11 на 12 липня (зараз цього робити не можна через комендантську годину). Саме свято Петра і Павла вважалося офіційним початком сінокосу, а також підготовкою до посіву озимих культур.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Церковний календар на липень 2022: найважливіші свята та дати

А чи можна купатися на Петра і Павла? Робити це, за народними повір'ями, заборонено, якщо мова йде про річки, озера та інші відкриті водойми. Вважається, що в цей день нечисть проявляє особливу активність, так само, як і напередодоні дня Івана Купала. Тому духи води можуть забрати людину в жертву, тобто, існує високий ризик потонути. Вважається, що особливо небезпечно допускати до озер чи річок на Петра і Павла дітей, за ними варто особливо ретельно наглядати в цей день.

Петра і Павла 2022: народні прикмети

Існують такі прикмети на Петра і Павла:

►Якщо на Петра і Павла йде дощ, врожай зернових буде гарним, але картопля може бути гнилою.

►Спекотний день 12 липня — до морозного Різдва.

►Прохолодна погода на Петра і Павла — до поганого врожаю і проблем з продовольством впродовж усього року.

Що буде з українським врожаєм в умовах війни? Дивіться сюжет від "Сніданку з 1+1":

Новини по темі